Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η πολιτική λύση πιο κοντά από ποτέ


Summer - Stamatis Papdimos

Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά είναι η πολιτική λύση για τη σύνθετη κρίση της Ελλάδας. Η Ευρώπη ξεπερνώντας τις οργανωτικές της αδυναμίες φτάνει εκεί που πολλοί πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είχε βρεθεί από την πρώτη στιγμή: στην αποφασιστική και καίρια ενίσχυση της Ελλάδας. Άλλοι πάλι λένε ότι τα όσα έχουν μεσολαβήσει τους τελευταίους είκοσι μήνες διαμόρφωσαν έτσι το ούτως ή άλλως δυναμικό οικονομικό περιβάλλον, ώστε να θεωρείται σήμερα φυσική εξέλιξη αυτό που τότε ήταν αδιανόητο. Κανείς βέβαια δεν γνωρίζει πως θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν η Ελλάδα έδειχνε μεγαλύτερη ωριμότητα στη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση λιγότερου κράτους, αποτελεσματικότερης διοίκησης, μηδενικής διαφθοράς, ανταγωνιστικότερης οικονομίας και δημοσιονομικής εγκράτειας.

Μπορεί τεχνοκρατικά η χρεωκοπία να φάνταζε μονόδρομος, αλλά ευτυχώς για εμάς, τις αποφάσεις τις παίρνουν πολιτικοί και οι πολιτικοί δεν επιθυμούν ανεξέλεγκτες κρίσεις στην ευρωζώνη. Ευτυχώς επίσης κανείς δεν επιθυμεί κοινωνικές αναταραχές στην αυλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα think tanks της Ευρώπης αναζητούν λύση που να ικανοποιεί όλα τα μέρη και να καταπραϋνει τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Το παράδειγμα της πώλησης Ηλιακής Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι προς αυτή την κατεύθυνση, αρκεί να γίνει κατανοητό ότι μερικές πωλήσεις είναι εξαγωγές και όχι «εκχωρήσεις». Μερικοί από εμάς έχουμε δώσει μάχη ώστε να γίνουν αποδεκτές άλλου είδους εγγυήσεις από τους εταίρους μας προκειμένου να εκταμιευθούν οι όποιες βοήθειες.

Δεν φοβάμαι τον Ελληνικό λαό. Κατανοώ την αντίδρασή του στη βίαιη ούτως ή άλλως κατεδάφιση της πραγματικότητας και της ζωής του. Την αβεβαιότητα για το μέλλον, την εργασιακή ανασφάλεια, τις οικονομικές δυσχέρειες τις βιώνω και εγώ. Είμαι όμως βέβαιος ότι τη στιγμή που θα του τεθεί το ερώτημα θα δώσει την σωστή απάντηση.

Πιστεύω επίσης ότι το πολιτικό σύστημα θα ωριμάσει μαζί με τον λαό και θα αναγκαστεί να αλλάξει. Σε δεδομένη στιγμή και σταδιακά θα αλλάξει και το πολιτικό προσωπικό. Δεν γνωρίζω ποια κόμματα και με τι συσχετισμούς θα υπάρχουν σε ένα ή δύο χρόνια από σήμερα είμαι όμως σχεδόν βέβαιος ότι σε μερικά χρόνια οι οικονομολόγοι θα μιλούν για το «ελληνικό θαύμα». Γιατί αυτή η χώρα μπορεί να παλεύει στα όρια της εξαφάνισης αλλά το ίδιο εύκολα μπορεί να κινηθεί στην πρωτοπορία. Γιατί οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε θαύματα αν το πιστέψουμε.

Πλέον δεν φοβάμαι και όσους εκτός Ελλάδας έπαιξαν και εξακολουθούν να παίζουν οικονομικά παιχνίδια σε βάρος μας και σε βάρος της ευρωζώνης και δεν τους φοβάμαι γιατί το παιχνίδι τους το επέτρεψε η αναποφασιστικότητα της Ευρώπης καθώς η Ελλάδα είναι αδύναμη μπροστά στα μεγέθη των παιχτών που πόνταραν στο χαμό της. Από τη στιγμή που πλέον η Ευρώπη δείχνει να αποκτά βηματισμό, οι κερδοσκόποι θα εξαφανιστούν και θα σπεύσουν να αναζητήσουν κέρδη από τα κέρδη μας.

Ας ελπίσουμε μόνο να έχουμε την ωριμότητα να βγούμε εντελώς διαφορετικοί από την συγκεκριμένη κρίση και -  δεν θα κουραστώ να το λέω – θα κάνουμε τα πάντα ώστε ποτέ ξανά να μην βρεθούμε στην ίδια θέση.  

2 σχόλια: