Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Προς Υπουργόν Επιστολή 1η


Η φυλακή                .

Υπουργέ μου
Μετά από 20 μήνες στην κυβέρνηση (τουλάχιστον, διότι αν είσαι ο Μιλτιάδης, τόχτισες το μαγαζί απ’ τα θεμέλια) πρέπει έχει καταστεί σαφές σε όλους σας ότι καμιά απόφαση είτε μικρή είτε πρωτοπόρα και ρηξικέλευθη δεν μπορεί να εφαρμοσθεί εάν δεν υπάρχει εκείνος ο μηχανισμός που θα σχεδιάσει και θα δρομολογήσει την υλοποίησή της. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη κρέμεστε από την δυνατότητα των υπηρεσιών σας να παράγουν έργο και την όρεξη των γραφειοκρατών και συνδικαλιστών σας να προωθήσουν τις αποφάσεις σας.
Σκεφθείτε ότι αυτό θα το αντιμετωπίσετε τουλάχιστον σε 3 διαφορετικά επίπεδα: κεντρικό, περιφερειακό, τοπικό. Δεν αρκεί δηλαδή να φύγει η απόφαση από τον διευθυντή του γραφείου σας. Πρέπει να ταξιδέψει σε κάποια Γενική Διεύθυνση, μετά σε κάποιες κεντρικές διευθύνσεις από εκεί στη Γενική της Περιφέρειας, στις Αντίστοιχες περιφερειακές για να καταλήξει στις τέως Νομαρχιακές και κάποια στιγμή στο γραφείο του χι υπαλλήλου ο οποίος και θα πρέπει να την υλοποιήσει. Αυτός, το πιθανότερο, θα έχει απορίες, θα προσπαθήσει να τις λύσει τηλεφωνικά κάνοντας την διαδρομή του εγγράφου ανάποδα. Μην περιμένετε ταχύτητα, ένα τηλεφώνημα την ημέρα. Ακόμα κι όταν φτάσει στην πηγή οι απορίες του θα είναι περισσότερες, θα στείλει έγγραφο με το οποίο θα ζητά διευκρινήσεις. Το έγγραφο θα φύγει «υπηρεσιακά» που σημαίνει θα περιμένει περίπου ένα μήνα σε πρωτόκολλα και ταχυδρομικά γραφεία ως 3ης προτεραιότητας ακόμα κι αν χαρακτηριστεί «επείγον». Κάποια στιγμή θα φτάσει στην πηγή μαζί με άλλα παρόμοια, θα εξεταστεί, πιθανά θα απαιτηθούν συσκέψεις, πιθανότατα θα ρωτήσουν τους συμβούλους σας, αν όχι εσας τον ίδιο, κάποια στιγμή θα αποσταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος η οποία με τον γνωστό τρόπο θα φτάσει «κάτω». Η συνήθης αντίδραση του «κάτω» είναι: «τι λένε μωρέ οι ….. Που νομίζουν ότι βρίσκονται; Στην Ελβετία (που έχει και άμεση δημοκρατία);» και ΔΕΝ θα κάνει τίποτα από όσα του έχουν παραγγελθεί μέχρι να αναγκαστεί με 2η ή και 3η διευκρινιστική ή με κάποιο επείγον έγγραφό που θα αναφέρει καταληκτικές ημερομηνίες. Ή μέχρι να εξαναγκαστεί από κάποιον πιεστικό και στριμμένο πολίτη.
Προέχει λοιπόν η δημιουργία δομών ή ο εξορθολογισμός των υπαρχουσών και η επιλογή εκείνων των υπηρεσιακών παραγόντων που μπορούν και θέλουν να φέρουν σε πέρας το έργο σας και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας. Αν δεν το φροντίσετε, το πιθανότερο είναι αποφάσεις να παίρνετε και έργο να μη βλέπετε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου