Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Κουκουλόπουλος για λιγνίτες Ελασσόνας


Λιγνιτψρυχειο

Άκουγα τον νέο Υπουργό επί των Εσωτερικών σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό και η αλήθεια είναι ότι μπερδεύτηκα. Δεν ξέρω αν ο κ. Κουκουλόπουλος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη την υπουργοποίησή του αλλά νομίζω ότι γνωρίζει πως διέβει τα εσκαμμένα με τις δηλώσεις του.
Δήλωσε ο κ. Κουκουλόπουλος ότι η χώρα πρέπει να προωθήσει την εκμετάλλευση από ιδιώτες των λιγνιτικών της αποθεμάτων, υποδεικνύοντας μάλιστα το κοίτασμα της Ελασσόνας ως χαρακτηριστικό προς εκμετάλλευση κοίτασμα. Έκανε επίσης μια σαφέστατη τοποθέτηση υπέρ της πυρόλυσης των αστικών απορριμμάτων. Και τις δύο αυτές απόψεις του τις στήριξε, λέγοντας ότι πλέον υπάρχουν οι τεχνολογίες που εξασφαλίζουν τις μικρότερες δυνατές επιβαρύνσεις προς το περιβάλλον, αν δεν τις μηδενίζουν.
Με δύο τρόπους μπορεί να «διαβάσει» κανείς τις δηλώσεις και ας εξετάσουμε και τους δύο.
1.       Ο κ. Κουκουλόπουλος δεν είναι πια ένας απλός βουλευτής αλλά υπουργός της κυβέρνησης. Επιπλέον δεν έχει παρά λίγες ημέρες που ανέλαβε καθήκοντα. Είναι προφανές ότι δεν πρόλαβε να ενημερωθεί για τα του οίκου του, παρ’ όλ’ αυτά εκφράζει δημόσια άποψη για θέματα άλλου υπουργείου. Εντάξει, να πω ότι στο ζήτημα των αστικών απορριμμάτων είναι συναρμόδιος κατά κάποιο τρόπο, αλλά σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής; Δεν τίθεται ζήτημα γνώσεων ή πληροφόρησης αλλά λειτουργίας της κυβέρνησης. Γνωρίζει πολύ καλά ο μκ. Κουκουλόπουλος ότι ο καθένας πια θα χρησιμοποιεί μια δήλωση ενός υπουργού για να επιχειρηματολογεί υπέρ της υιοθέτησης μιας λύσης, άσχετα αν αυτή έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Γνωρίζει επίσης ότι φέρνει σε δύσκολη θέση τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος. Αρκετοί είναι βέβαια αυτοί που λένε ότι οι δηλώσεις του κ. Κουκουλόπουλου, τον υπουργό ΠΕΚΑ είχαν ως στόχο. Μην ξεχνάτε ότι αν αποφασίσει να πολιτευτεί ξανά ο κ. Παπακωνσταντίνου, στην Κοζάνη θα είναι υποψήφιος ομού μετά του κ. Κουκουλόπουλου
2.       Ο κ. Κουκουλόπουλος και λόγω επαγγέλματος (είναι Χημικός Μηχανικός) και λόγω επαγγελματικής σταδιοδρομίας (υπήρξε υπάλληλος της ΔΕΗ) γνωρίζει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το ερώτημα στο οποία καλείται να απαντήσει ένα υπουργείο περιβάλλοντος πριν αποφασίσει για το αν ένα έργο θα υλοποιηθεί δεν είναι αν μπορεί να γίνει αλλά τι επιπτώσεις υπάρχουν από την κατασκευή και λειτουργία του και αν αυτές μπορούν να μετριασθούν ή να εξαλειφθούν. Οπότε, κύριε Κουκουλόπουλε, μπορεί να είναι δυνατή η κατασκευή μιας λιγνιτικής θερμοηλεκτρικής μονάδας χαμηλών εκπομπών και πολύ μικρών επιπτώσεων στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον, τι συμβαίνει όμως όταν μια τέτοια επέμβαση μπορεί να αλλάξει άρδην προς το αρνητικό την ποιότητα  και την ποσότητα των υπόγειων υδάτων σε μια υδατικά ελλειμματική περιοχή; Με απλά λόγια, θα κάνατε μονάδα σε μια περιοχή που θεωρείται ο τροφοδότης των υπόγειων νερών όλης της ανατολικής θεσσαλικής πεδιάδας;
Κύριε Κουκουλόπουλε, παρακαλείσθε να μην δείχνετε ότι λειτουργείται σαν πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων ούτε σαν πολιτικάντης που επιδιώκει να κερδίσει πόντους απέναντι σε εσωκομματικούς του αντιπάλους. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την προσέλκυση επενδύσεων σε χαλεπούς καιρούς. Έχω όμως πρόβλημα με κακούς πολιτικούς. Προκλητικά κακους.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου