Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Γιορτές και Πανηγύρια στον Πηνειό


Ο Πηνειός στα Τέμπη

Επειδή αυτές τις ημέρες ξεκινούν οι γιορτές Πηνειού και πλησιάζει κι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ας πούμε δυο λέξεις και για το ποτάμι της Θεσσαλίας αλλά και για το περιβάλλον. Ας τις πούμε ιεραρχημένα σύμφωνα με την σπουδαιότητά τους…
  1.  Διαχειριστικό σχέδιο υδάτων λεκάνης απορροής Πηνειού.  Δεν γνωρίζει κανείς σε ποια φάση βρίσκεται ούτε τι περιγράφει. Περίμενα υιοθετηθεί πιο ουσιαστική διαδικασία διαβούλευσης σε όλα τα στάδια της μελέτης, αλλά φευ! Κάποιοι στο νεότευκτο Υπουργείο Περιβάλλοντος παραείναι αγοραφοβικοί. Η έλλειψη διαχειριστικού σχεδίου αλλά και η άγνοια της κατεύθυνσης στην οποία κινείται έχουν οδηγήσει σε τέλμα μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων ή πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να προσχωρήσουν παράλληλα.
  2. Σε ζητήματα αντιμετώπισης της ρύπανσης παρατηρείται μια αδικαιολόγητη και επικίνδυνη δυσπραγία.  Ενώ για παράδειγμα οι ρυπαντές είναι γνωστοί, έλεγχοι γίνονται, πρόστιμα επιβάλλονται το πρόβλημα παραμένει. Προσωπικά έχω άποψη και την έχω εκφράσει πολλές φορές και σε διάφορα πολιτικά και διοικητικά επίπεδα. Δεν θα την ξαναπώ. Θα πω μόνο ότι επί τέλους ας δώσουν λύση αυτοί που μπορούν στα προβλήματα. Η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε μια σειρά οικισμών μέχρι το 2015 θα δώσει μια ανάσα αν και είναι γνωστό σε όλους ότι το 95 % των μονάδων που θα κατασκευαστούν δεν θα επιτελούν το έργο τους.
  3. Η ρύπανση είναι μετρήσιμο μέγεθος. Πόση έχουμε; Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά.  Όλοι μετράνε, κάνεις δεν ανακοινώνει. Δεν ξέρω γιατί στην Ελλάδα η ΔΗΜΟΣΙΑ περιβαλλοντική πληροφορία κρατιέται κλειστή σε συρτάρια λες και ανήκει στον τάδε ή στον δείνα δημόσιο υπάλληλο ή πολιτικό προϊστάμενο.  Θα μου πεις, στην Ελλάδα θεωρεί ο άλλος πνευματική του ιδιοκτησία τη μελέτη που εκπονεί για λογαριασμό του Δημοσίου. Τέλος πάντων, ας μαζέψει κάποιος όλες τις μετρήσεις, ας ζητήσει συμπληρωματικές (όπως στάθμη ή παροχή) και ας βρεθεί τρόπος και τόπος για δημοσίευση σε πραγματικό χρόνο των αποτελεσμάτων. Όλοι δικαιούμαστε να ξέρουμε.
  4. Ο Πηνειός πέρα από όλα τα άλλα είναι και αστικό ποτάμι. Στη Λάρισα οι παρεμβάσεις στην κοίτη ολοκληρώνονται οσονούπω και μερικοί ακόμα δεν έχουν αποφασίσει τι ποτάμι θέλουν. Παιδιά, αργήσατε χαρακτηριστικά και δεν είναι η πρώτη φορά. Ο Δήμαρχος κι ο Αντώνης το έκαναν πράξη (κουτσά – στραβά) το όραμά τους. Εσείς, στην επόμενη ζωή. Η αναποτελεσματικότητα σας τείνει να γίνει παροιμιώδης. Εν τω μεταξύ κανείς δεν τολμά να ρωτήσει έστω, πως στο διάολο στέκει ορθό το καλύβι του σταβλάρχης του Τζανακούλη πάνω στο πρανές της οδού που συνδέει τη Νέα Σμύρνη με την εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης. Επειδή φοβάμαι τους πολιτικούς, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε περιβαλλοντικές οργανώσεις: ΜΗΝ τους αφήσετε να «αξιοποιήσουν» το ποτάμι ανάντη και κατάντη της πόλης. Κρίμα είναι....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου