Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Tolerance Τέλος


Το 2008, βιομηχανία της περιοχής του Ασωπού, καταθέτει φάκελλο για έγκριση στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ , προκειμένου να της δοθεί η άδεια χρήσης της τεχνολογίας των μηδενικών απορροών στο εργοστάσιό της. Στην αναμονή για την απόφαση, η νομαρχία Βοιωτίας, κάτω από την πίεση της δημοσιότητας, ανακοινώνει το κλείσιμο της βιομηχανίας για επειδή δεν είχε άδεια διαχείρισης των αποβλήτων της. Η εταιρεία προσφεύγει στο ΣτΕ με την σαφέστατη δικαιολογία ότι περιμένει την έγκριση του φακέλλου από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ (πλέον) και φυσικά δικαιώνεται.
Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός αναμένει από το 2004 την απόφαση της πολιτείας για την χορήγηση ή μη της άδειας λειτουργίας στην Χαλκιδική.
Η Kavala Oil, έχει καταθέσει εδώ και περισσότερα από 2 χρόνια αίτηση για επέκταση της δραστηριότητάς της και για χρήση της παλιάς θέσης άντλησης πετρελαίου στον Πρίνο σαν αποθήκης φυσικού αερίου. Η απάντηση δεν έχει φτάσει ακόμα.
Μια σειρά επιχειρήσεων έχουν καταθέσει αιτήσεις για αδειοδότηση δραστηριοτήτων οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Η κυρία Μπιρμπίλη άραγε είναι εντάξει με αυτή την κατάσταση; Νοιώθει ότι υπηρετεί το περιβάλλον και τη χώρα, όπως ορκίστηκε κατά την περιπετειώδη ανάληψη των καθηκόντων της; Τι έχει κάνει ώστε αυτή η απαράδεκτη κατάσταση να πάρει τέλος; Έχει άραγε παρέμβει ποτέ στις υπηρεσίες του Υπουργείου που διευθύνει; Έχει ζητήσει αποτελεσματικότητα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των οποίων είναι η πολιτική προϊσταμένη;

Έχω γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα και από παντού το μήνυμα είναι ένα:  ένα κράτος δικαιούται να απαιτεί όταν το ίδιο τηρεί τις υποχρεώσεις του. Καμιά υπηρεσιακή δυσκολία δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις τέτοιας διάρκειας! Επί τέλους! Ας στείλει κάποιον η κ. Υπουργός στις υπηρεσίες και να δει πόσοι φάκελλοι και από πότε εκκρεμούν! Κι ύστερα ας αναφωνήσει έστω και ελληνοαγγλικά: tolerance τέλος! Η ευνομούμενη πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της, επιβάλλει τους όρους λειτουργίας μιας δραστηριότητας και φροντίζει για την εφαρμογή της. Δεν δημιουργεί στρατίες ομήρων επιχειρηματιών ή επενδυτών ούτε καλλιεργεί τις συνθήκες άλλου είδους συναλλαγών ανάμεσα στον πολίτη και τις υπηρεσίες. Πόσο δύσκολα κατανοητό είναι αυτό; Πόσα ιδιαίτερα θα χρειαστούν ώστε κάποιοι υπουργοί να κατανοήσουν ότι καμιά πολιτική απόφασή τους και κανένας νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί όσο ο υπηρεσιακός μηχανισμός δεν λειτουργεί όπως πρέπει.; 

5 σχόλια:

  1. Βαλε πληζζζ τα πινακιδακια προς ενημερωση (φεισμπουκ, τουιττερ, κλπ) κατω απο τα ποστ σου, ωστε να γινεται ευκολα και γρηγορα η μεταφορα!
    (πας στο ντασμπορντ στο κεντρικο κειμενο "αναρτησεις ιστολογιου" και κανεις εντιτ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τό 'χω τσεκαρισμένο το share αλλά πάλι δεν εμφανίζεται. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως να εχει να κάνει με το πρότυπο που χρησιμοποιώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν αρκει το τσεκαρισμα. Πηγαινε εκει που λεω, τσιμπα το και σύρε το στη γραμμουλα οπου υπαρχουν και τα αλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλαξα το πρότυπο και εμφανίστηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λάθος αγαπητέ Παντελή. Δεν περιμένει την άδεια από το 2004 η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!!! Ποιος σου τα είπε αυτά;

    Η οριστική ΜΠΕ της εταιρείας κατατέθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2010. Προωθήθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ΜΠΕ, μας τη στείλανε πεσκέσι μέσα στις εκλογές και πέρασε από το Νομ. Συμβούλιο πριν τα Χριστούγεννα με διαδικασίες-φιάσκο και την κοινωνία να βράζει από οργή. Τώρα την έχουν έτοιμη την ΑΕΠΟ και φοβούνται να την υπογράψουν γιατί ξέρουν ότι θα γίνει χαμός!

    Και γιατί φτάσαμε εκεί; Γιατί ποτέ κανείς δεν ρώτησε τον κόσμο αν το θέλει το ρημάδι το έργο και πάνε να το εγκρίνουν στη ζούλα.

    Καλώς ή κακώς (κακώς για τους οπαδούς του φαστ-τρακ) το "στη ζούλα" πέθανε. Αν θελεις το Υπουργείο να είναι εντάξει, δεν μπορεί να είναι εντάξει μόνο για τις ημερομηνίες. Πρεπει να γίνουν όλα σωστά και το "σωστά" έχει συγκεκριμένες διαδικασίες. Εδώ ο όλος χειρισμος του θέματος ήταν τόσο τραγικά λάθος που το υπουργείο οδηγήθηκε σε αδιέξοδο από μόνο του.

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή