Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ένας φανταστικός διάλογος


-        - Αφού το βλέπεις, δεν θα τα καταφέρουν. Περίεργος λαός κι ακόμα πιο περίεργη κυβέρνηση. Είναι στο χείλος της αβύσσου και φέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

-          Και τι λες; Να τους αφήσουμε στην τύχη τους; Θα καταστραφούν!

 -          Ε, άστους να καταστραφούν,. Με το ζόρι θα τους σώσουμε; Μας στοιχίζει περισσότερο η προσπάθεια σωτηρίας από την ζημιά της κατάρρευσης τους. Τα απόνερα της πτώχευσης θα μας ταλαιπωρήσουν πόσο; Ένα τρίμηνο; Ευκαιρία να ξεμπερδεύομαι και με τους άλλους περίεργους.

-         -  Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αν βγουν έξω θα μιλάμε για επιστροφή στο νόμισμά τους με τεράστια υποτίμηση αν θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί και να αντέξουν. Θα έχουμε βίαιες κοινωνικές  εκρήξεις. Με το ταμπεραμέντο τους, θα φτάσουν στον εμφύλιο. Θέλεις τέτοιες εξελίξεις στην πόρτα μας; Είναι δύσκολο νομίζεις να πεταχτεί η σπίθα και σε άλλους; Καμιά αγορά δεν στέκεται σε κλίμα ανασφάλειας και εκρήξεων και το ξέρεις.

 -          Τι προτείνεις λοιπόν; Ο δικός τους τα είχε χαμένα προχθές στο Λουξεμβούργο. Δεν θα τα καταφέρουν.

-         -  Εκείνος ο δικός μου, ο μυστήριος, ο καθηγητής, είχε ένα σχέδιο... Θα μας κοστίσει βέβαια.

 -          Για πες...

-       -    Να, βγαίνουν από το ευρώ.

 -          Μα τι λέγαμε πριν...

-        -   Περίμενε ντε. Βγαίνουν οικειοθελώς, επιστρέφουν στο δικό τους νόμισμα αλλά το χρέος τους παραμένει σε ευρώ. Και παραμένει παγωμένο στην ΕΚΤ

-         -   Μμμμμ ... για λέγε...

-         -  Παραμένει σε ευρώ, παγωμένο. Τους αφήνουμε να κάνουν ό,τι θέλουν στο εσωτερικό τους με το δικό τους νόμισμα κι όταν νοιώσουν έτοιμοι να επιστρέψουν και να αρχίσουν την εξόφληση του χρέους τους, αφού τους εξετάσουν οι τότε ηγέτες τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες, ξαναμπαίνουν και εξοφλούν. Βέβαια, την τότε ισοτιμία θα την καθορίσουμε εμείς. Στην ουσία, μεταθέτουμε το ακανθώδες του προβλήματος στην μακρινή στιγμή της επιστροφής. Τότε και με βάση εκεινη την ισοτιμία θα καθοριστεί το πραγματικό ποσό της επιστροφής.

-        -   Καλό μου ακούγεται...

-        -   Καλό είναι. Ησυχάζουν οι πάντες. Πολύ περισσότερο: η ευθύνη για τη σωτηρία τους θα είναι όλη δική τους. Άσε που ίσως να μην τα καταφέρουν να επιστρέψουν ποτέ..

 -          Τέλεια! Αυτό το τελευταίο μ' έφτιαξε!  καληνύχτα Άγγελα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου