Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ηλίθιεεε!


Ηλίθιος από κούνια
«Κουφάλες – κουφάλες έρχονται κρεμάλες» φωνάζει ο πανύβλακας και καμιά εκατοστή πανηλίθιοι ολόγυρά του είτε χειροκροτούν είτε ακολουθούν στο τέμπο εκστασιασμένοι. «Τι σοφία εκστόμισε ο μεγάλος» σκέφτονται τα όρθια μοσχάρια. Μιλάμε δηλαδή για τόσο μυαλό! Κι ύστερα η "εξυπνάδα" απλώνεται σαν τον λεκέ από σάλτσα στο άσπρο πουκάμισο: αργά αλλά σταθερά. Αμα σου πέσει και η μπουκιά στο πιάτο την ώρα που σκύβεις πάνω απ’ το φαΐ, νάτο πουά το ρουχαλάκι. Γι αυτό σου λέω: πρόσεξε τις σούπες με σάλτσα ντομάτας και τις παρέες σου.
Διότι, φιλαράκι, η βλακεία είναι μεταδοτική. Ειδικά αν ο άλλος δεν το πολυέχει ένα ζήτημα, αλλά κάτι άκουσε από εδώ, λίγα του είπε ένας φίλος, άλλα θυμάται απ' το νηπιαγωγείο. Αυτός, με το ζόρι κρατιέται στις γραμμές της μη ηλιθιότητας. Άμα του φύγουν κάνα δυό φιλαράκια από δίπλα του και κολλήσουν ηλιθιότητα, δεν θέλει πολύ κι ο ίδιος.
Αν νομίζετε ότι η ηλιθιότητα μεταδίδεται μόνο μεταξύ των ηλιθίων και μερίδας των ημιμαθών κάνετε τραγικό λάθος. Σε περιόδους κρίσης, όταν ο άλλος χάνει τις «σταθερές του» και τη στιγμή εκείνη του χτυπήσει την πόρτα η βλακεία, πάνω της θα γαντζωθεί. Έτσι έγινε ο Χίτλερ αρχηγός της Γερμανίας κι ο Μπούς πρόεδρος στις ΗΠΑ. Έτσι έγινε κι ο "Πιτσιρίκος ο blogger", κοινωνικός αναλυτής.

Μη νομίζετε ότι η ηλιθιότητα ειναι αμελητέα ποσότητα. Δεν ειναι. Ούτε αριθμητικά (το «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και κατακυριεύσατε την Γην» σε όλους το είπε ο άλλος, μόνο αυτοί όμως το ακολουθούν κατά γράμμα) ούτε ποιοτικά. Η ηλιθιότητα έχει γράψει ιστορία περισσότερες φορές από την εξυπνάδα. Διότι στο γεγονός ότι οι ηλίθιοι ειναι μια μεγάλη και συμπαγής πληθυσμιακή ομάδα, στηρίζεται ο πονηρός και «ζωγραφίζει» τις σελίδες της ιστορίας κατά τα θέλω του. Βέβαια δεν λείπουν και οι περίοδοι όπου οι ηλίθιοι ηγούνται, ε;

Η ηλιθιότητα δεν μεταδίδεται επιλεκτικά σε πολιτικούς χώρους ούτε έχει γεωγραφικούς περιορισμούς. Χτυπά το ίδιο εύκολα στην Ταχρίρ αλλά και στο Σύνταγμα. Καταλαμβάνει, ως δαιμονισμός ενα πράγμα, δημοσιογρφάφους αλλά και υπουργούς, επιχειρηματίες και κληρικούς. Άσχετα αν όσοι την χρησιμοποιούν έχουν σχέδιο δράσης, η ηλιθιότητα από μόνη της δεν έχει. Ο ηλίθιος  πράττει απλά ηλίθια. Ο πιθηκισμός ειναι που μοιάζει με σχέδιο και καμιά φορά μας μπερδεύει και νομίζουμε ότι βλέπουμε λογική πίσω από την κίνηση. Μην φοβάστε και μην ελπίζετε. Δεν υπάρχει. Πως κάνουν τα πρόβατα, τα πουλιά, τα ψάρια; Που πάνε όλα μαζί κι αμα στρίβει το ενα στρίβουν όλα; Α, γειά σου! Μέσα είσαι! Σαν τους χρυσαυγίτες!

Μπορεί οι βλάκες να μην έχουν σχέδιο αλλά μπαίνουν πανεύκολα σε σχέδια. Γι’ αυτό κατά καιρούς τους έχουν χρησιμοποιήσει οι πάντες. Στις πλάτες τους εξ άλλου έχουν χτιστεί περιουσίες κι αυτοκρατορίες. Τόσο που μερικές φορές αναρωτιέμαι αν η ιστορία της ανθρωπότητας έχει ως κινητήρια δύναμη τη βλακεία παρά τη σοφία.

Υ.Γ.  Αν νομίζεις ότι θα ξεχωρίσεις τον βλάκα φωνάζοντας "Ηλίθιε!" όχι απλά κάνεις λάθος αλλά μάλλον έχει κατατάξει τον εαυτό σου σε λάθος στρατόπεδο. Μόνο αν ο ηλίθιος έκανε προσπάθεια να σκεφθεί θα τον ξεχώριζες: θα έβγαζε καπνούς απ' τ' αυτιά λόγω καμένης φλάντζας. 

3 σχόλια:

  1. ...'Έτσι έγινε κι ο "Πιτσιρίκος ο blogger", κοινωνικός αναλυτής."...
    Τα ρέστα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει, κι εμένα μου την σπάει ο Πιτσιρίκος ο blogger και καμιά φορά το λέω... Το έχω γράψει εδώ http://my-pillow-book.blogspot.gr/2012/12/aderfofades.html

    Αλλά ηλίθιο, "πανύβλακα" με τους δικούς σας όρους, δεν τον λες... Τουλάχιστον δεν τεκμηριώνεται από τούτο το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Αλέξανδρε, ηλίθιος δεν είναι ο πιτσιτρίκος ή ο Χίτλερ. Ηλίθιος είναι αυτός που τον χειροκροτεί και τον ακολουθεί. Αυτό λέω στο κείμενο. Ξαναδιάβασέ το.

      Διαγραφή