Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό


Γιώργος Παπανδρέου

Κύριε πρωθυπουργέ
Προχωρήστε σε γενναίο ανασχηματισμό και θέστε μια προϋπόθεση: όλοι όσοι αναλάβουν καθήκοντα υπουργού ή υφυπουργού θα υπογράφουν από πριν επιστολή παραίτησης με ανοιχτή ημερομηνία, η οποία θα παραμένει στα χέρια σας σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Επιλέξτε πρόσωπα που μπορούν και θέλουν να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Άτομα με αποδεδειγμένες ικανότητες, όχι απαραίτητα κοινοβουλευτικούς ούτε απαραίτητα τεχνοκράτες. Να ξέρετε (νομίζω ότι πλέον το έχετε μάθει) ότι οι ανίκανοι κρύβονται με επιτυχία πίσω από μεγάλα βιογραφικά.
Πείτε σε όλους τους υπουργούς σας ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να κάνουν πολλά. Μην αφήσετε κανέναν (ούτε καν τον ίδιο σας τον εαυτό) να δικαιολογηθεί ότι κάνατε πολλά και ότι κινηθήκατε γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν. Ό,τι κι αν κάνατε, δεν ήταν ούτε αρκετό ούτε αρκετά γρήγορο. Οι δράσεις στο παρόν δεν γίνονται για να αλλάξουν το χείριστο παρελθόν αλλά για να αποτρέψουν το ζοφερό μέλλον.  

Κύριε πρωθυπουργέ
Η υπεροψία και η αλαζονεία δεν μπορεί να έχουν θέση στην κυβέρνηση. Η σοφία των πολιτικών αποδεικνύεται με την κατανόηση του momentum αποχώρησης από την ενεργό δράση. Πολιτικοί κάθε εκτοπίσματος, αν έχουν την διάθεση να προσφέρουν αλλά δεν μπορούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ας το κάνουν από το παρασκήνιο. Δεν έχουν θέση σε κυβερνητικά σχήματα.
Θέση δεν έχει επίσης ο ερασιτεχνισμός, η αναβλητικότητα, η απραξία. Οι λάτρεις των συσκέψεων και όσοι κινούνται πολύ χωρίς να κάνουν τίποτα μπορούν κάλλιστα να περιφέρουν τα σαρκία τους σε κοσμικούς ή άλλους κύκλους, ή να γίνουν τηλεσχολιαστές. Δεν είναι ανάγκη να το κάνουν από κυβερνητική θέση. Στην κυβέρνησή σας χρειάζεστε εργάτες. Τέτοιοι, να το ξέρετε υπάρχουν και εκτός ΠΑΣΟΚ. Ίσως εκτός ΠΑΣΟΚ να είναι και περισσότεροι. Μην διστάσετε να τους αξιοποιήσετε.
Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο. Κανένα. Ο ανασχηματισμός είναι το τελευταίο σας καταφύγιο. Δυστυχώς, και η δική μας ύστατη ελπίδα. Αν αποτύχετε, η παραίτησή σας θα είναι μονόδρομος  μεν, άχρηστη δε. Αν έχετε τον παραμικρό ενδοιασμό, παραιτηθείτε τώρα!

Κύριε πρωθυπουργέ.
Στα πενήντα μου, η γενιά μου είναι μια χαμένη γενιά. Δυστυχώς, έχουμε ήδη υποθηκεύσει και τη γενιά των παιδιών μου. Αντιλαμβάνεστε ότι δική σας ευθύνη είναι να διασφαλίσετε την γενιά των εγγονών μου. Πράξτε υπεύθυνα. Αρθείτε πάνω από ιδεοληψίες, αγκυλώσεις, παραδόσεις, εποχές, παρατάξεις και κόμματα. Έχετε μπροστά σας μόνο το αύριο των εγγονών μας και το τραγικό μας σήμερα. Αποστολή σας είναι να κάνετε τα πάντα ώστε η γενιά εκείνη να μην βρεθεί ποτέ στη θέση τη δική μας. Αντέχετε να σηκώσετε αυτή την ευθύνη; Πιστεύετε ότι έχετε την ομάδα που θα ανταποκριθεί στην πρόκληση; Αν ναι, προχωρήστε, αν όχι, κάντε στην άκρη. Υπάρχουν άλλοι που θέλουν  να σας προσπεράσουν. 

Καλή σας δύναμη για το καλό όλων μας. 

2 σχόλια:

  1. δεν είναι ότι δεν θέλει...απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ...άρα χάνεις τον καιρό σου...αλλιώς πρέπει να κινηθούμε!


    Από ένα σαραντάρη που ανησυχεί για τα πνευματικά του παιδιά στο Πανεπιστήμιο...αλλά και τα βιολογικά του παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω, Γιάννη, αν δεν θέλει ή δεν μπορεί. Εγω ειμαι υποχρεωμένος να προσπαθήσω. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή