Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Φυτοφάρμακα: μπροστά σε λύση;


Κοντά  5 χρόνια πριν, στην προσπάθειά μου να βρω τρόπους μείωσης της ρύπανσης των υδάτων στη Θεσσαλία, και θεωρώντας ότι τα φυτοφάρμακα συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτή τη ρύπανση, είχα την ιδέα της δημιουργίας μικρώνν και φθηνών σταθμών  πλύσης των ψεκαστικών τωναγροτών.. Η σκέψη κόλλησε στην αυστηρότητα της νομοθεσίας σχετικά με εγκαταστάσεις επεξεργασίας τοξικών ή επικίνδυνων αποβλήτων. Παρ’ όλο που μοιάζει τραγική ειρωνεία, ο νομοθέτης έχει απόλυτο δίκιο να είναι αυστηρός. Η τοπική υψηλή συγκέντρωση και συμπύκνωση ουσιών επικίνδυνων όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την ίδια την ανθρώπινη ζωή, πρέπει να διέπεται από αυστηρότατους κανόνες. Η υιοθέτηση όμως τόσο αυστηρών κανόνων θα ανέβαζε το αρχικό κόστος  εγκατάστασης, το κόστος λειτουργίας αλλά και το κόστος διαχείρισης των υπολειμμάτων.
Αρκετά χρόνια αργότερα, σε κάποια συζήτηση συνεργάτης μου μου ανέφερε τη σκέψη του για διαχείριση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.  Έκτοτε και μέχρι σήμερα, έχουμε εξελίξει τη μέθοδο από πλευράς τεχνογνωσίας σε βαθμό που να είμαστε έτοιμοι για πιλοτική εφαρμογή της σε πραγματικές συνθήκες πεδίου. Είμαστε σίγουροι για τα άριστα αποτελέσματά της. Έχουμε σχεδιάσει επίσης τη διαδικασία ολοκληρωμένης διαχείρισης των συσκευασιών ώστε να μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με τις τυχόν άλλες δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας και την υιοθέτηση  πρακτικών υγιεινής και ασφάλειας των χρηστών φυτοφαρμάκων.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι τους επόμενους δυο μήνες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου μας σε δύο τουλάχιστον Δήμους της χώρας με σημαντικό πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη απόθεση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στη φύση.
Είμαστε πεπεισμένοι επίσης ότι θα βρεθεί ο τρόπος συνεργασίας και αλληλοσυμπλήρωσης με πρωτοβουλίες άλλων ομάδων που εργάζονται στην ίδια κατεύθυνση με εμάς.
Το 2012, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να παρουσιάσουν εθνικά σχέδια διαχείρισης φυτοφαρμάκων. Ίσως να είναι η μοναδική φορά που η χώρα μας, όχι απλά θα έχει καλύψει έγκαιρα την υποχρέωσή της, αλλά θα βγει μπροστά από πολλές άλλες και, γιατί  όχι; , να εξάγει τεχνογνωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου