Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ελληνικό χρήμα μέσω Γερμανίας "χτίζει" μονάδες ΑΠΕ;

Κοντά στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ έβγαλαν από τη χώρα οι «έχοντες» από την έναρξη της κρίσης, υπακούοντας στα σενάρια περί χρεοκοπίας τα οποία συνέγραφαν, μετέδιδαν ή αναμετέδιδαν ΜΜΕ, καλοθελητές και κόμματα.  Τα έβγαλαν είτε για να τα σώσουν είτε για να αποφύγουν τυχόν φορολόγηση είτε για να τα ξεπλύνουν.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα αναζητά επενδυτές οι οποίοι θα ασχοληθούν σοβαρά με την ανάπτυξη εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι τράπεζες αδυνατούν να παίξουν τον συγκεκριμένο ρόλο είτε γιατί δεν μπορούν λόγω των περιορισμών στις χρηματοδοτήσεις που τους επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδας είτε γιατί δεν έχουν μάθει να λειτουργούν πραγματικά σαν επενδυτικές τράπεζες είτε γιατί η αιμορραγία των κεφαλαίων της προηγούμενης παραγράφου, έχει επηρεάσει τη ρευστότητά τους.
Το κενό των ελληνικών τραπεζών έρχονται να καλύψουν ευρωπαϊκές και δη γερμανικές τράπεζες οι οποίες χρηματοδοτούν εγκαταστάσεις φωτοβολταïκών με επιτόκια που φτάνουν ακόμα και το 3%!!!.
Οι τράπεζες του εξωτερικού έχουν σοβαρούς λόγους να θέλουν να επενδύουν στις ΑΠΕ και γενικά στην πράσινη οικονομία. Φαίνεται ότι - και μάλλον έτσι είναι – μόνο αυτός ο τομέας στην παρούσα χρονική στιγμή μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή η οποία θα αναλάβει να σύρει την ελληνική οικονομία από το βούρκο της ύφεσης κι αυτό γιατί καλείται να απορροφήσει τεράστια κεφάλαια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με αποδόσεις οι οποίες είναι στην πράξη απόλυτα εγγυημένες. Πέρα από αυτό, πρόκειται για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία που θα μπορούσαν αν συνδυαστούν και με άλλες δράσεις να χτυπήσουν την ανεργία και να αναθερμάνουν άλλους κλάδους της οικονομίας.
Επιστρέφοντας στην πρώτη είδηση, επενδυτές από την Ευρώπη αναμένεται να δουν τα κεφάλαιά τους να πολλαπλασιάζονται επενδύοντας απλά σε ΑΠΕ στην Ελλάδα τη στιγμή που οι Έλληνες πανικόβλητοι έσπευδάν να μεταφέρουν τα δικά τους χρήματα στο εξωτερικό. Δεν είναι μάλιστα απίθανο, τράπεζες οι οποίες «φιλοξενούν» ελληνικά χρήματα, να τα επενδύσουν στην Ελλάδα αποκομίζοντας αυτές τα οφέλη από τις πραγματικά υψηλότατες αποδόσεις κεφαλαίου! Ίσως η εξέλιξη αυτή να οδηγήσει σε μια εκ βάθρων αλλαγή της νοοτροπίας των καταθετών αλλά της έννοιας της αξιοποίησης κεφαλαίων. 
Ίδωμεν.

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή πως μπορω να επενδυσω σε ΑΠΕ στην Ελλαδα, χωρίς να τα χάσω όλα σε γραφειοκρατίες και λοιπά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνιμο λάθος του αποτυχημένου επενδυτή: Είναι π.χ. απόστρατος ιπτάμενος κι έχει στην άκρη 200.000 €. Ακούει κάπου ότι τα ντιλιβεράδικα σπιτικού φαγητού βγάζουν τρελά λεφτά στη Λάρισα. Δεν βρίσκει έναν επιχειρηματία ή μια επιχείρηση του χώρου να επενδύσει πάνω του, πάει κι ανοίγει δικό του φαγάδικο. Φυσικά και ταλαιπωρείται "στη γραφειοκρατία" η οποία μπορεί και να είναι μυθικό τέρας, φυσικά και αποτυγχάνει, φυσικά και χάνει τα λεφτά του, φυσικά και αποθαρ΄θνει και άλλους επενδυτές. Οπότε ο επόμενος επενδυτής προτιμά να "αυγατίζει" τα λεφτά του στη τράπεζα με 7% το μέγιστο αντί να τα επενδύσει κάπου και να πάρει 17,53%. Γιατί ο έλληνας δεν ειναι επενδυτης, έχει κομποδεμα και θέλει να γίνει επιχειρηματίας. Μόνο όμως με την εκ βάθρων αλλαγή της νοοτροπίας των καταθετών αλλά της έννοιας της αξιοποίησης κεφαλαίων όπως λέω στο τέλος του άρθρου κάτι μπορεί να γίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή