Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Διαλέγεις άρχοντα κι όχι παντόφλα για την παραλία

Όταν επιλέγεις άρχοντες, μην συμβιβάζεσαι. Τίποτα λιγότερο από το άριστος δεν πρέπει να σε ικανοποιεί.  
Αν αντιληφθείς οποιαδήποτε αδυναμία σε κάποιον υποψήφιο άρχοντα, μην ελπίζεις ότι αυτή θα διορθωθεί όταν τα αυτός βρεθεί στην εξουσία. Αντίθετα, θα πολλαπλασιαστεί. Αν κάποιος είναι υποκριτής, κρυψίνους, μη συνεργάσιμος, εγωκεντρικός θα εξακολουθήσει να είναι τέτοιος και μετά και το πιθανότερο είναι να γίνει χειρότερος.
Κανείς δεν μπορεί να κυβερνήσει από μόνος του. Δίπλα του και γύρω του θα έχει συνεργάτες. Μπορείς να βγάλεις ένα σωρό συμπεράσματα από τους συνεργάτες που κάποιος επέλεξε. Αν είναι άβουλοι και κόλακες, έχεις να κάνεις με κάποιον άρχοντα ο οποίος δεν ανέχεται την κριτική και κυβερνά αυταρχικά και δικτατορικά. Αν ο καθένας έχει ανεξάρτητη πορεία από τους άλλους, τότε ο υποψήφιος άρχοντας είναι αδύναμος και ανίκανος να κυβερνήσει. Αν ανάμεσά τους υπάρχουν απατεώνες τότε ή και ο υποψήφιος κυβερνήτης  είναι απατεώνας ή δεν ξέρει να διαλέγει συνεργάτες. Ο σωστός άρχοντας επιλέγει άριστους συνεργάτες οι οποίοι διατηρούν την ανεξαρτησία τους άλλα ξέρουν να εργάζονται υπέρ του κοινού σκοπού. Είναι αφοσιωμένοι αλλά δεν είναι δουλοπρεπείς. Μιλούν ελεύθερα γιατί γνωρίζουν ότι ο υποψήφιος άρχοντας  γνωρίζει να ακούει και αποζητά την κριτική.
Ο σωστός άρχοντας ακούει.
Ο σωστός άρχοντας θα ζητήσει να μάθει την άποψη όλων πριν αποφασίσει να κάνει αυτό που νομίζει καλύτερο.
Ο σωστός άρχοντας σχεδιάζει σε βάθος χρόνου και σε εύρος επιδράσεων. Δεν λειτουργεί αποσπασματικά ή με κριτήριο την επικαιρότητα.
Ο σωστός άρχοντας συμμετέχει σε μεγαλύτερες συμμαχίες αλλά δεν καθοδηγείται από αυτές.
Ο σωστός άρχοντας αγαπά την εργασία.
Ο σωστός άρχοντας αγαπά την διαφάνεια.
Ο σωστός άρχοντας επιδιώκει τον έλεγχο.
Ο σωστός άρχοντας γνωρίζει ότι είναι παράδειγμα για τον λαό και ζει με την επίγνωση αυτή. Έτσι, είναι απαλλαγμένος από πάθη που μπορεί να τσαλακώσουν την εικόνα του.
Ο σωστός άρχοντας είναι αφοσιωμένος στο σκοπό του και στον τόπο του.
Ο σωστός άρχοντας είναι δίκαιος με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του.
Ο σωστός άρχοντας είναι επιεικής με την αδυναμία και αυστηρός με την παρανομία.
Ο σωστός άρχοντας είναι φειδωλός όταν χρησιμοποιεί δημόσιο χρήμα

Μην συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από το άριστο! Κλείστε την πόρτα στον κάθε μέτριο που αναζητά την καταξίωση μέσα από την ψήφο σας. Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας είναι καλός για μια παρτίδα τάβλι, ίσως καλύτερος για μια γύρα τσίπουρα, είναι όμως σε θέση να κυβερνήσει;
Σκέψου το…

1 σχόλιο: