Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Πετρέλαιο στον Πηνειό - μέρος τελευταίο







Δελτίο Τύπου                           Λάρισα, 7/8/2010


 Ύστερα από τηλεφώνημα κατοίκων της περιοχής, τέσσερα μέλη του συλλόγου μας μεταβήκαμε την Παρασκευή 6 Αυγούστου το μεσημέρι στον Πηνειό ποταμό, στο ύψος της ράμπας που ενώνει τους οικισμούς Κουλουρίου του Δήμου Λάρισας και Δασοχωρίου του Δήμου Γιάννουλης όπου διαπιστώσαμε την εκτεταμένη ρύπανση της περιοχής από ελαιώδη παχύρρευστη ουσία που μύριζε και έμοιαζε στην όψη και την υφή με πετρελαϊκό προϊόν. Στο χώρο εκτός από κατοίκους των οικισμών, βρισκόταν και κλιμάκιο της Νομαρχίας που είχε φτάσει επιτόπου αρκετά νωρίτερα. Σε ερώτησή μας αν είχαν εντοπίσει την πηγή της ρύπανσης ή αν είχαν πάρει δείγματα από το υλικό απάντησαν αρνητικά και στα δύο.
Αφήσαμε τους «αρμόδιους» να κάνουν εικασίες και αμέσως τηλεφωνήσαμε στον στρατό, να εξετάσει την πιθανότητα η ρύπανση να προέρχεται από διαρροή αγωγού καυσίμων της δικαιοδοσίας του και ταυτόχρονα ξεκινήσαμε την αναζήτηση της πηγής της ρύπανσης. Μετά από μια και πλέον ώρα κουραστικής αναζήτησης, επιτέλους και σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων ανάντη της ράμπας, εντοπίσαμε τον αγωγό ο οποίος ρύπαινε το ποτάμι. Ειδοποιήσαμε τον στρατό, που εν τω μεταξύ είχε φτάσει στην περιοχή και το κλιμάκιο της Νομαρχίας. Υπάλληλος της Νομαρχίας δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος αγωγός ανήκε σε παρακείμενη βιομηχανία επεξεργασίας ζωικού λίπους και αποτελούσε την έξοδο του βιολογικού καθαρισμού. Ύστερα από αυτό αποκλείσαμε το ενδεχόμενο του ατυχήματος καθώς ο βιολογικός καθαρισμός έπ’ ουδενί συνδέεται με δεξαμενές καυσίμων  ή σχετίζεται με καύσιμα και καταλήξαμε στην συνειδητή ρύπανση. Στην άρνηση των αρμοδίων να καλέσουν την αστυνομία, καθώς η παράβαση εμπίπτει στην αυτόφωρη διαδικασία, το κάναμε εμείς.
Δείγματα από το υλικό πήρε ο στρατός και θα τα εξετάσει, η αστυνομία έφτασε ύστερα από μισή περίπου ώρα αλλά οι υπεύθυνοι της ρύπανσης είχαν φύγει κλείνοντας το εργοστάσιο.
Το περιστατικό θεωρείται από τα σημαντικότερα σε ότι αφορά την έκταση και το είδος της ρύπανσης και αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε πτηνά και ψάρια στην περιοχή.
Επειδή η ιστορία με την αντιμετώπιση του Πηνειού και από τους αρμόδιους καταντά πλέον ανέκδοτο, ζητάμε ΑΜΕΣΑ απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
Πόσες φορές ελέγχθηκε η συγκεκριμένη βιομηχανία και τι πρόστιμα της επιβλήθηκα τα τελευταία 5 χρόνια;
Ποιος, με βάση ποιες μελέτες και σε εφαρμογή ποιων νόμων έδωσε άδεια για την εκτεταμένη αμμοληψία στην αριστερή όχθη του Πηνειού στο ύψος του παραποτάμιου δάσους στο Δασοχώρι;
Ποιος, με βάση ποιες μελέτες και σε εφαρμογή ποιων νόμων κατασκευάζει πρόχειρο φράγμα μέσα στην κοίτη του Πηνειού;
Γνωρίζει η Νομαρχία ή ο Δήμος ή η Περιφέρεια για την αποψίλωση του παραποτάμιου δάσους στη δεξιά όχθη του Πηνειού, στην πλημμυρίτιδα ζώνη και από το ύψος του αντλιοστασίου του ΤΟΕΒ Πηνειού ως το Κουλούρι;
Έκανε κάποιες έρευνες ο οποιοσδήποτε προκειμένου να εντοπίσει όσους καίνε συστηματικά και καταπατούν το παραποτάμιο δάσος;
Ελπίζουμε σε απαντήσεις 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου