Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ήρθαν οι αρμόδιοι να καθαρίσουν

4 ημέρες μετά το συμβάν της ρύπανσης με πετρελαιοειδή και η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής: Το ότι στη ράμπα Δασοχωρίου – Κουλουρίου το νερό ιριδίζει ακόμη παρά την έντονη ροή του ποταμού, συνηγορεί στην άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με μαζούτ χωρίς να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη πιθανότητα.
Επειδή ο υπεύθυνος του εργοστασίου μίλησε για αμέλεια, να πούμε τα εξής: Ο αγωγός που εκβάλει στον Πηνειό και ο οποίος είναι αδειοδοτημένος είναι η έξοδος του συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων. Θεωρητικά, δεν θα έπρεπε να έχει καμιά σχέση με καύσιμα. Πως τα καύσιμα κατέληξαν σε αυτόν; Είναι δυνατό να χαρακτηριστεί «ατύχημα»; Μόνο με συνειδητή ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να έχουν καταλήξει τέτοιες ποσότητες καυσίμου στον Πηνειό.
Άκουσα χθες ότι ο ιδιοκτήτης της υπεύθυνης για τη ρύπανση εταιρείας, βοήθησε στη συλλογή του ρύπου από το ποτάμι και τις όχθες με φτυάρια και κουβάδες. Την όλη διαδικασία ΠΟΙΟΣ την επέβλεπε; Τα συγκεντρωμένα απόβλητα που βρίσκονται; Γνωρίζουν ελπίζω όσοι συμμετείχαν στην διαδικασία ότι αυτού του είδους τα απόβλητα έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και απαιτείται ειδικός χειρισμός.
Έμαθα ότι ο Δήμαρχος Λάρισας - στα όρια του Δήμου έγινε η ρύπανση – δήλωσε ξεδιάντροπα ότι είχε μέσα και τεχνογνωσία ο Δήμος να βοηθήσει στην προσπάθεια απορρύπανσης αλλά δεν του ζητήθηκε η συνδρομή! Ντροπή είναι λίγο να πει κανείς… Εντάξει ρε Δήμαρχε, οι άλλοι δεν στο ζήτησαν. Εσύ, την πρόσφερες τη βοήθειά σου ή το έπαιξες «βαρύ πεπόνι» σε βάρος του ποταμού;
Όλοι εμφανίστηκαν στο χώρο εκτός από τους υπηρεσιακούς ή πολιτικούς παράγοντες  της περιφέρειας. Ούτε από τη διεύθυνση  περιβάλλοντος ούτε από τη διεύθυνση υδάτων. Κρίμα, γιατί η απορρύπανση υδάτων από επικίνδυνα απόβλητα είναι δική τους αρμοδιότητα.
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις, η ροή νερού που ευτυχώς υπάρχει θα μειώσει σημαντικά τις συνέπειες αλλά θα τις απλώσει στο χώρο. Σε μαιανδρισμούς του ποταμού όπου η ταχύτητα θα μειώνεται, το πρόβλημα της ρύπανσης θα είναι εντονότερο και στη βλάστηση. Στους ζωντανούς οργανισμούς, οι επιπτώσεις θα φανούν πολύ αργότερα…
Για τα υπόλοιπα θέματα και ειδικά ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΜΜΟΛΗΨΙΑ, ο Νομάρχης κάνει την πάπια. Κλασσικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου