Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας

Ήταν να μην αρχίσει η Νομαρχία Λάρισας να κλείνει επιχειρήσεις. Μετά την ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας της Βιοκεράλ για μη συμμόρφωση στους όρους λειτουργίας της, ήρθε η ώρα και της επιχείρησης επεξεργασίας των ζωικών λιπών να κλείσει.
Ύστερα λοιπόν από ελέγχους πολιτών στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε ότι αυτές λειτουργούν παράνομα συνήλθε το ΚΕΠΕ (Κέντρο Ελέγχου Περιβάλλοντος), εξέτασε το οπτικοακουστικό υλικό των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και τις αναφορές των δημοσιογράφων και αποφάσισε την διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Έτσι λειτουργεί πιά η Νομαρχία Λάρισας. Δεν έχει υπαλλήλους, δεν έχει υπηρεσίες. Τους ελέγχους τους κάνουν πολίτες και της αναφορές τις συντάσσουν δημοσιογράφοι.
Το μοντέλο αυτό διοίκησης είχε δοκιμαστεί πρόπερσι στην περίπτωση των σφαγείων Ολύμπου. Εκεί, μια βδομάδα αφού πέρασε το κλιμάκιο ελέγχου της Νομαρχίας και τα βρήκε όλα καλά, σε έλεγχο που δενεργήθηκε από τους Πολίτες, διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων! Μετά από το γεγονός αυτό, ο Νομάρχης αποφάσισε να κλείσει το σφαγείο μέχρις ότου αυτό συμμορφωθεί στα όσα η νομοθεσία και οι όροι λειτουργίας του επιτάσσουν.
Ακολούθησε η περίπτωση της Βιοκεράλ όπου πάλι οι ελεγκτές της Νομαρχίας είχαν επισκεφθεί και ελέγξει επανειλημμένα το χώρο της βιομηχανίας και τα βρήκαν όλα άψογα (εκτός ίσως από το απεριποίητο γκαζόν και μια σπασμένη λάμπα). Οι καταραμένοι όμως Πολίτες ανακάλυψαν ξανά ότι τίποτα δεν ήταν εντάξει και ότι η βιομηχανία παραβίαζε σχεδόν το σύνολο των όρων που αφορούν στα εναλλακτικά – όπως τα ονομάζει – καύσιμα.
Τώρα πια ο Νομάρχης ήταν σίγουρος. Δεν χρειάζεται πια τις υπηρεσίες του αφού τη δουλειά τους την κάνουν οι Πολίτες! Έμενε μόνο το περιστατικό με το πετρέλαιο στον Πηνειό ώστε να καταλήξει οριστικά. Τώρα δεν μένει παρά το τυπικό κομμάτι της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών και της απόλυσης όλων των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτούς.

Εν τω μεταξύ, σαφείς αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας της Νομαρχίας αφήνουν σε δηλώσεις τους οι υπό απόλυση εργαζόμενο, καθώς διατείνονται ότι η μέχρι τώρα δράση τους δεν ήταν απλά σε γνώση αλλά γινόταν κατόπιν εντολής των πολιτικών τους προϊσταμένων.

1 σχόλιο: