Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Κοπεγχάγη: Αρχή ή τέλος;


Μετράμε ήδη αντίστροφα τις ημέρες πριν από την Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και οι προβλέψεις για την κατάληξή της διίστανται. Αναλυτές και παράγοντες κυβερνήσεων εκφράζουν από επιφυλάξεις έως πλήρη απογοήτευση για την επίτευξη συμφωνίας τον ερχόμενο Δεκέμβρη στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, Εντ Μιλιμπαντ ο οποίος εκτιμά ότι μόνο μια πολιτική συμφωνία είναι εφικτή και όχι δεσμευτικές αποφάσεις σχετικά με τον ποσοτικό περιορισμό ρύπων ή την χρηματοδότηση δράσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες.
"Αν δε αναλάβουμε άμεση δράση, η πραγματικότητα είναι ότι κάποια μικρά νησιά των αναπτυσσόμενων κρατών δεν θα βρίσκονται στο χάρτη σε κανά δυο δεκαετίες. Σίγουρα πάντως όχι στο τέλος του αιώνα" δήλωσε ο ίδιος περιγράφοντας με δραματικό ίσως τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης.

Το άσχημο κλίμα ήρθαν να επιβεβαιώσουν τόσο οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η σύναψη νομικής συνθήκης θα είναι κατά τη γνώμη του αδύνατη, όσο και η εμμονή της Κίνας για μη διεύρυνση της συνθήκης του Κιότο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, από την μεριά τους, κατέθεσαν τις προτάσεις τους, κομβικά σημεία των οποίων είναι:

• Μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά τουλάχιστον 80% μέχρι το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
• Ελάχιστη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των ανεπτυγμένων κρατών κατά 40% έως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
• Ετήσια χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών ύψους €115 δις έως το 2020, για δράσεις μείωσης των εκπομπών, προσαρμογής και τερματισμού της αποδάσωσης.
• Επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου δάσωσης και αποδάσωσης έως το 2020.

Κανείς βέβαια δεν πιστεύει ότι οι θέσεις αυτές θα υιοθετηθούν από τη Συνδιάσκεψη και η πιθανότητα να βαλτώσουν οι διαπραγματεύσεις και να οδηγηθούμε σε μια αναβολή η οποία θα είναι καταστροφική ή σε μια χαλαρή συμφωνία που δεν θα είναι δεσμευτική για τους συμμετέχοντες ή δεν θα φέρνει καμιά ουσιαστική μεταβολή στα δεδομένα, είναι ορατή. Μια τέτοια προοπτική είναι απευκταία και οι προσπάθειες να μη χαθεί αυτή η μάχη για τον πλανήτη, θα συνεχίζονται ως την τελευταία στιγμή. Είναι αισιόδοξο ότι υπάρχουν άνθρωποι σε καίριες θέσεις που αγωνιούν και μάχονται: «Το ρολόι έχει φθάσει σχεδόν στο σημείο μηδέν», επισήμανε ο Ιβο ντε Μπόερ, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στην πρόσφατη προπαρασκευαστική της Συνδιάσκεψης συνάντηση της Βαρκελώνης, ενώ η υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Δανίας, Κόνι Χέντεγκααρντ, κάλεσε τους διαπραγματευτές να παραδώσουν στους προϊσταμένους τους υπουργούς ξεκάθαρες επιλογές, ώστε να ληφθούν το γρηγορότερο δυνατόν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Αρθρο μου, από την σελίδα "Οικολογία" της εφημερίδας "ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΗΧΩ" φύλλο Κυριακής 8 Νοέμβρη 2009

1 σχόλιο:

  1. Όσο ζούμε φυλακισμένοι στις τσιμεντόφραχτες πόλεις μας, μέσα σε διαμερίσματα - κλουβιά, όσο μαθαίνουμε για τον ερχομό της άνοιξης μονάχα από το ημερολόγιο και όχι από τα χρώματα των αγρών, το κελάηδισμα των πουλιών και τη μυρουδιά του αέρα,
    όσο χρησιμοποιούμε το αυτοκίντό μας σαν να ήταν αναπηρικό αμαξίδιο, ανήμποροι να πάμε οπουδήποτε χωρίς αυτό,
    όσο καταπνίγουμε την πλήξη μας κάνοντας στον υπερκαταναλωτισμό, αγοράζοντας άχρηστα προϊόντα προσδοκόντας μια στιγμιαία έστω, αίσθηση ικανοποίησης........
    .....τόσο το περιβάλλον θα συνεχίσει να καταστρέφεται και καμιά Συνδιάσκεψη δεν πρόκειται να το σώσει, γιατί κι αυτή μέσα σε ένα τσιμεντένιο κλουβί θα πραγματοποιηθεί, από χλιδάτους και ματαιόδοξους ανθρώπους, που θα τους περιμένει, όταν τελειώσουν, ένα μεγάλου κυβισμού πολυτελές αυτοκίνητο για να τους πάει σπίτι τους.....
    Πρέπει να αλλάξουμε ζωή, για να αλλάξει η ζωή μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή