Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Τα αυτονόητα Νο 1

Οι αποφάσεις δεν είναι πάντα ζήτημα σπιρτάδας στη σκέψη ή πολιτικής αντίληψης. Δεν είναι καν ζήτημα εφαρμογής νόμων και διατάξεων. Τις περισσότερες φορές, είναι ζήτημα σωρευμένης γνώσης και εμπειρίας. Γνώσης και εμπειρίας που σωρεύεται καθημερινά και επί σειρά ετών σε όλη τη χώρα. Επειδή σε καιρούς δύσκολους συνηθίζουμε να μιλάμε για συμμάζεμα της σπατάλης, ας κάνουμε αναγωγή σε παρόμοιους όρους. Στη χώρα μας, πέρα από τη σπατάλη οικονομικών πόρων, παρατηρείται και σπατάλη της γνώσης ή της εμπειρίας. Σχεδόν σε κανένα γεωγραφικό σημείο της χώρας και σε καμιά επί μέρους έκφανση της πολιτείας, η γνώση και η εμπειρία δεν καταγράφονται συστηματικά ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες όταν παρίσταται ανάγκη. Το να μιλήσουμε λοιπόν για στατιστική επεξεργασία της γνώσης κάτω απ' αυτές τις συνθήκες είναι μάλλον πολυτέλεια. Κι όμως, πολλές αποφάσεις θα ήταν πολύ πιο εύκολες ή θα λαμβάνονταν ταχύτερα αν υπήρχαν Εθνικές Βάσεις Δεδομένων στις οποίες θα ήταν συστηματοποιημένες και καταγραμμένες γνώσεις και εμπειρίες.
Αναζητούσα δεδομένα για την εξέλιξη της ρύπανσης στην πόλη της Λάρισας και δεν βρήκα τίποτα πουθενά. Διαβάζω ότι η πόλη συγκαταλέγεται στις περισσότερο ρυπασμένες σε αιωρούμενα σωματίδια και δεν μπόρεσα ούτε να το διαπιστώσω ούτε να το διασταυρώσω ούτε να βγάλω κάποιο συμπέρασμα από την κατανομή της ρύπανσης στο χρόνο και στο χώρο.
Αν αυτή η πληροφορία ήταν διαθέσιμη, πόσο ευκολότερη θα ήταν η δουλειά υπηρεσιών στο να εκδώσουν μια άδεια λειτουργίας μιας ρυπογόνου δραστηριότητας; Πόσο ευκολότερο θα ήταν να επιβάλλουν τους ανάλογης αυστηρότητας περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας;
Την ίδια ένδεια στοιχείων ή πληροφοριών συνάντησα όταν θέλησα να μάθω αν υπάρχουν επιδημιολογικά στοιχεία περιστατικών καρκίνου σε συγκεκριμένες περιοχές. Τίποτα!
Κι όμως, οι μετρήσεις, οι Εθνικές Βάσεις Πληροφοριών, οι στατιστικές επεξεργασίες θα έπρεπε να είναι ρουτίνα και αυτονόητο. Ας παλέψουμε λοιπόν για το αυτονόητο. Να θεσμοθετηθεί ΤΩΡΑ η δημιουργία Εθνικών Βάσεων Δεδομένων καταγραφής πρωτογενούς πληροφορίας σε μια σειρά δραστηριοτήτων!

1 σχόλιο:

  1. αυτό το άκουσες?

    http://www.zabetakis.net/files/audio/Date_2009.12.30_Time_02.30.00.mp3

    από εδώ

    http://www.zabetakis.net/?p=2152

    ΑπάντησηΔιαγραφή