Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Τι συμβαίνει με τη λυματολάσπη και το πετ-κοκ;






Ένα δείγμα του πως δουλεύουν οι υπηρεσίες ελέγχου της τοπικής αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον στη Λάρισα, είναι αυτό που ακολουθεί και που καταγγέλθηκε σήμερα από το "Δίκτυο Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον, την Πράσινη Ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής της Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ.  Λάρισας". Διαβάστε προσεκτικά και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. 
Θα επανέλθω στην ουσία των καταγγελομένων αργότερα σήμερα. Για τώρα, έχω μείνει άφωνος από τις ξεδιάντροπες επιστολές των διάφορων υπηρεσιών και από την παντελή άγνοια (???) των ελεγκτών. 



Μια ιστορία από αυτές που δεν ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις εκτυλίχθηκε στην περιοχή μας κατά το τελευταία πεντάμηνο.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Στις 19 Αυγούστου 2009 το Συμβούλιο Εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ζάχαρης Λάρισας με το έγγραφό του αριθμό πρωτοκόλλου 168, (αριθμός πρωτοκόλλου εισερχομένων της Νομαρχίας 2670/19.08.2009) ζητά από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας να ελέγξει το χώρο του εργοστασίου και να απαντήσει άμεσα «εάν και πόσο βλαβερό είναι στο διατροφικό προϊόν που είναι η ζάχαρη και στους εργαζόμενους». Το ερώτημα αναφέρεται στο ΠΕΤ-ΚΟΚ «από το διπλανό κεραμοποιείο TERRA A.E.» το οποίο σύμφωνα με αυτούς «είναι εκτεθειμένο έξω σε σάκους του ενός τόνου και υπάρχει δυσοσμία»
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2009, με το έγγραφό της ΔΑ/2670/15.09.2009 η Διεύθυνση Ανάπτυξης διαβιβάζει το έγγραφο – καταγγελία του συμβουλίου εργαζομένων στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Λάρισας και την παρακαλεί για τις δικές της ενέργειες λόγω αρμοδιότητας.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 και με ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου η Διεύθυνση Ανάπτυξης αποστέλλει την απάντησή της στους εργαζόμενους όπου αποποιείται των όποιων ευθυνών παραπέμποντάς στην ΚΥΑ 16970/20.03.2009 των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης με την οποία εγκρίθηκαν οι σχετικοί περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του κεραμοποιείου. Στην ίδια απάντηση αναφέρεται: «Θεωρούμε ότι με την έγκριση των όρων που περιλαμβάνονται στην ανωτέρω ΚΥΑ … έχει ουσιαστικά κριθεί ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, με την αυτονόητη προϋπόθεση της τήρησης αυτών»
Στις 21 Οκτωβρίου 2009 η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Λάρισας αποστέλλει έγγραφο προς την οικεία Διεύθυνση Ανάπτυξης (αριθ. Πρωτ. 6826) όπου αναφέρονται επί λέξει τα παρακάτω: «Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας δεν διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις ώστε να τεκμηριώσει άποψη για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από τη χρήση του pet coke τόσο ως καύσιμη όσο και ως ανεπεξέργαστη ύλη. Ως εκ τούτου εκφεύγει των αρμοδιοτήτων μας».
Στις 20 Νοεμβρίου 2009 με το έγγραφό της ΔΑ/3485/23.10.2009,  η Διεύθυνση Ανάπτυξης κοινοποιεί την παραπάνω απάντηση στο Συμβούλιο των Εργαζομένων στη Ζάχαρη.
Υποθέτουμε ότι, πέρα από την αλληλογραφία ανάμεσα στους ορόφους του κτιρίου της Νομαρχίας, υπάλληλοι των Διευθύνσεων διενήργησαν αυτοψία στο χώρο των δύο όμορων εργοστασίων (ζάχαρης και κεραμοποιία). Υποθέτουμε ότι το είδαν το pet-coke, είδαν τους σάκους του ενός τόνου, μύρισαν τις δυσάρεστες οσμές, ήλεγξαν τους χώρους αποθήκευσης κ.λ.π. Υποθέτουμε ότι δεν αρκέστηκαν στο αυτονόητο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, όπως λένε, αλλά μπήκαν στον κόπο να το ελέγξουν. Ότι πριν απαντήσουν έψαξαν, είδαν, ρώτησαν, έκαναν τελικά τη δουλειά τους. Υποθέτουμε ότι ήταν ενήμεροι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, ο τότε αντινομάρχης κύριος Κουτσογιάννης ή ο ίδιος ο Νομάρχης ο κ. Κατσαρός.
Εμείς πάντως τα είδαμε. Πήγαμε την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010 στις 14:30, αφού είχαμε ενημερωθεί τηλεφωνικά 5 μέρες πριν από τους εργαζόμενους στη ζάχαρη. Πήραμε τη φωτογραφική μας μηχανή και πήγαμε…
Οι σάκοι ήταν εμφανείς και εντυπωσιακά πολλοί από μακριά. Φτάνοντας κοντά, μας έκανε αισθητή την παρουσία της και η έντονη και δυσάρεστη οσμή. «Μην κλείνετε τη μύτη σας σαν τους υπαλλήλους της Νομαρχίας. Εμείς το ζούμε αυτό καθημερινά. Κάντε κάτι» μας είπε ο πρόεδρος του συμβουλίου των εργαζομένων. Άρα επισκέφθηκαν το χώρο οι Νομαρχιακοί Υπάλληλοι…
Τι είδαν όμως; Μας είπαν για το πετ-κοκ, για ΚΥΑ σχετική με το πετ-κοκ, για ελλιπείς επιστημονικές γνώσεις γύρω από το πετ-κοκ, για αναρμοδιότητες σε ζητήματα πετ-κοκ. Απορούμε, δεν αντιλήφθηκαν ότι η έντονη και οξεία οσμή δεν είχε καμιά σχέση με πετρελαιοειδή αλλά είχε την χαρακτηριστική μυρωδιά των εν σήψη αποβλήτων βιολογικού καθαρισμού; Δεν είδαν το χρώμα και την υφή του υλικού; Δεν αναρωτήθηκαν για τίποτα;
Γιατί αυτό που εμείς βλέπαμε μπροστά μας δεν ήταν πετ-κοκ!!! Μπροστά μας βλέπαμε χιλιάδες ίσως σάκους να καλύπτουν μια έκταση 5 και πλέον στρεμμάτων που περιείχαν κατά πάσα πιθανότητα ξηρή λυματολάσπη. Πάρα πολλοί σάκοι ήταν ανοιχτοί και το περιεχόμενό τους γέμιζε τον περιβάλλοντα χώρο. Η απόσταση από το συσκευαστήριο ζάχαρης ήταν κοντά στα 85 μέτρα! Προσέξτε: η απόσταση αποθήκευσης χύμα λυπατολάσπης(;) από το συσκευαστήριο ζάχαρης κυμαίνεται από 82 έως 120 μέτρα!

Όσο για το πετ-κοκ, εξακολουθεί να υψώνεται σαν βουνό βορειοανατολικά του συσκευαστηρίου και σε απόσταση περίπου 450 μέτρων από αυτό. Φυσικά, με κάθε αεράκι, εισπνεύσιμη σκόνη του απόβλητου αυτού μπορεί να συσκευάζεται μαζί με τη ζάχαρη. Φυσικά οι εργαζόμενοι στους χώρους των δύο εργοστασίων είναι αναγκασμένοι να ζουν καθημερινά δίπλα στα απόβλητα, τη σκόνη τους και τις οσμές τους.
Οι αρμόδιοι σύμφωνα με το νόμο δήλωσαν αναρμόδιοι! Κι εμείς αναρωτιόμαστε σε ποιων τα χέρια έχουμε αποθέσει τις ελπίδες μας για προστασία του περιβάλλοντος και  της δημόσιας υγείας… Αναρωτιόμαστε πόσο άραγε σοβαρά έχουν πάρει το ρόλο τους μερικοί. Αναρωτιόμαστε γιατί ο Δήμος Λάρισας έστησε τη μονάδα μέτρησης ρύπων σε ανοιχτό χώρο, δίπλα στο ποτάμι και μακριά από τις πηγές ρύπανσης; Γιατί δεν στήνει τη μονάδα στη Νέα Σμύρνη, στο τέλος της Σωκράτους; Αναρωτιόμαστε γιατί η Νομαρχία αρνείται επίμονα να ελέγξει πραγματικά τις ρυπογόνες δραστηριότητες;
Θα παρακολουθούμε στενά το θέμα και την εξέλιξή του και αυτή τη φορά θα περιμένουμε σοβαρές απαντήσεις. Παράλληλα, θα ενημερώσουμε εγγράφως την Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καλώντας και τους πολίτες σε επαγρύπνηση.

1 σχόλιο:

  1. Προς το Blog σας

    Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δόση βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
    Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
    Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες

    Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..

    www.ksipnistere.blogspot.com

    www.ksipnistere.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή