Διαβάζω στο σάιτ του ΕΤ
" Στο ρυπογόνο λιθάνθρακα και σε (νέες) αυξήσεις στη ΔΕΗ επέμεινε ο διοικητής της επιχείρησης, Τάκης Αθανασόπουλος, μιλώντας χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με το επιχείρημα ότι χωρίς αυτά τα δύο μέτρα η χώρα δεν θα έχει επάρκεια ενέργειας έπειτα από πέντε χρόνια.
Απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις των Φ. Πετσάλνικου, Απ. Κακλαμάνη, Μ. Χρυσοχοΐδη (ΠΑΣΟΚ) και του Π. Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ), υπεραμύνθηκε των συζητήσεων που έχει η διοίκηση της επιχείρησης με τη γερμανική RWE για άμεση δημιουργία (σε Καβάλα ή Μαγνησία) δύο μονάδων λιθάνθρακα, με το επιχείρημα ότι η ΔΕΗ δεν έχει την τεχνογνωσία.
Αφησε όμως αναπάντητο το ερώτημα πώς προχωρά η ΔΕΗ στην κατασκευή άλλων 2 λιθανθρακικών μονάδων σε Αλιβέρι και Λάρυμνα, αφού, κατά τους ισχυρισμούς του, στερείται τεχνογνωσίας. Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι για την κατασκευή των μονάδων δεν έχει εξασφαλισθεί η αντιρρυπαντική τεχνολογία που επιτάσσουν η E.E. και η Συνθήκη του Κιότο. Το ακριβώς αντίθετο προέκυψε, αφού ο κ. Αθανασόπουλος παραδέχθηκε ότι αυτή η τεχνολογία (περισυλλογής και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα) δεν θα μπορεί να αποδώσει πριν από το 2020 και, συνεπώς, επί μία δεκαετία θα έχουμε περιβαλλοντική επιβάρυνση. Σε ερώτηση για το καθεστώς της συνεργασίας, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η ΔΕΗ θα έχει ποσοστό 49% και η RWE 51%, με την αιτιολογία ότι η γερμανική εταιρία καθόρισε τους όρους, αφού έκανε την πρόταση. «Κι επειδή πρόκειται για συνεργασία», είπε, «δεν χρειάσθηκε να προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός».
Στην παρατήρηση ότι η RWE «εκδιώχθηκε» από τη Γερμανία λόγω της ρυπογόνου τεχνολογίας της, απάντησε ότι «πράγματι, δεν τα βρήκε με 300-500 κατοίκους», επέμεινε όμως ότι έχει επενδύσει και σ' άλλα σημεία της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι στο σημείο αυτό παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δ. Σιούφας, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση συνεργασίας, καθώς η ΔΕΗ θα υποβάλει το αίτημά της στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία θα γνωμοδοτήσει προς το υπουργείο αφού λάβει υπόψη και τις μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ο κ. Αθανασόπουλος εμφανίσθηκε αποκαλυπτικός και ως προς τη νέα επιβάρυνση των τιμολογίων της ΔΕΗ. «Προβλέπετε νέες αυξήσεις το 2009;», ρωτήθηκε. «Ζήτησα αυξήσεις 21,7% και πήρα 15%», είπε. «Δηλαδή, θα διεκδικήσετε και το υπόλοιπο 6%;», ξαναρωτήθηκε. «Περιμένω από την Πολιτεία να δώσει τις αυξήσεις», ήταν η σιβυλλική του φράση.
Ακουσε όμως σιωπηλός τις επικρίσεις των βουλευτών για τις υψηλές του αποδοχές (300.000 ευρώ ετησίως) και των γενικών διευθυντών της ΔΕΗ (200.000 ευρώ ετησίως) και την κατηγορία τους ότι διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα στη ΔΕΗ όπως το ιδιωτικό, όταν εργαζόταν στην Τογιότα. «Λυπάμαι που λυπάστε. Σέβομαι την άποψή σας ότι παίρνω μεγάλη αμοιβή, αλλά αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα του υπ. Ανάπτυξης», περιορίσθηκε να παρατηρήσει ...;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου