Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Κυρίαρχος του Παιχνιδιού


Δυο χρόνια μετά την εκλογική ήττα του 2007 και την έντονη αμφισβήτησή του και ύστερα από μια εσωκομματική μάχη που χαρακτηρίστηκε από έντονης σκληρότητας αντιπαραθέσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει να είναι ισχυρότερος από ποτέ.

Στηριζόμενος στα υψηλά ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, άσχετα με το πώς αυτά κατακτήθηκαν, εμμένοντας με πείσμα στις απόψεις του και έχοντας επίγνωση της δύναμης της δικής του αλλά και της δυναμικής του κόμματος του οποίου ηγείται, αποκτά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του ηγέτη που δείχνει και είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Δείγματα γραφής είδαμε τις τελευταίες μέρες στον τρόπο που χειρίστηκε και διεκπεραίωσε την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματός του. Χωρίς να ματώσει, προχώρησε σε σημαντική ανανέωση. Φαινομενικά δύσκολα εμπόδια ή απλά αγκάθια στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ξεπεράστηκαν ευκολότερα ίσως από ότι και ο ίδιος θα περίμενε. Μάλιστα, όλα τα παραπάνω χωρίς να πέσει στην παγίδα του ολοκληρωτικού ξηλώματος που ίσως να οδηγούσε σε απρόβλεπτες αντιδράσεις ή φαινόμενα οργανωτικής αποδιάρθρωσης. Τις επί μέρους διορθωτικές κινήσεις εξ’ άλλου, μένει να τις κάνει ο ψηφοφόρος του κόμματος, στέλνοντας τα μηνύματά του με την σταυροδότηση εκείνων των προσώπων που θα σηματοδοτήσουν τα όσα ο πρόεδρος επαγγέλλεται.

Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να συγκεντρώνει χαρακτηριστικά, όπως υπομονή και επιμονή, σταθερότητα απόψεων, φρεσκάδα, προσήλωση στο διάλογο, διάθεση για αλλαγές. Χαρακτηριστικά που χτίζουν το προφίλ ενός σύγχρονου, ειλικρινούς και έντιμου ηγέτη. Απομένει να τον δούμε να κυβερνά. Απομένει να τον δούμε να δοκιμάζει να πραγματοποιήσει το – φιλόδοξο ούτως ή άλλως – πρόγραμμα του κόμματός του. Είμαι αισιόδοξος, κι ας έχω ασκήσει έντονη κριτική κατά το παρελθόν τόσο σ’ αυτόν όσο και στις επιλογές του. Η ιστορία, τελικά, τον δικαιώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου