Σάββατο 14 Απριλίου 2007

Ποιός φταίει; Τι κάνουμε τώρα;

Πρόσφατα, σε εκπομπή τοπικού τηλεοπτικού καναλιού, σε συζήτηση με θέμα την ρύπανση στον Πηνειό όπου συμμετείχα, τέθηκαν δύο ερωτήματα:

1. Ποιός φταίει για την απαράδεκτη κατάσταση του Πηνειού (θεωρείται το πιο ρυπασμένο ποτάμι στην Ελλάδα και το δεύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση)
2. Τι μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον

Οι απαντήσεις που κυριάρχησαν στο πάνελ ήταν στο μεν πρώτο ερώτημα "όλοι είμαστε υπεύθυνοι" στο δε δεύτερο "να εισάγουμε το μάθημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία". Διαφώνησα, όχι τόσο γιατί θεωρώ άστοχες ή λάθος τις απαντήσεις αλλά γιατί αμβλύνουν το πρόβλημα και μεταθέτουν την όποια λύση στο οραματικό μέλλον.

Άποψή μου είναι ότι η προσπάθεια διάχυσης της ευθύνης σε όλους, δίνει άλλοθι στους πραγματικά υπεύθυνους να συνεχίζουν την εγκληματική τακτική τους και η αναγωγή της λύσης στην παιδεία των πολιτών, αθωώνει την πολιτεία που δεν εφαρμόζει νόμους και δεν λύνει προβλήματα.

Από τη μια, δηλαδή, βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον ηλίθιο που αδειάζει το τασάκι του αυτοκινήτου του από το παράθυρο στο δρόμο με την ΔΕΗ που "αδειάζει" χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα που αναπνέουμε και από την άλλη ισομοιράζει την ευθύνη της λύσης στον δάσκαλο που παρακολούθησε ένα κουτσό σεμινάριο για το περιβάλλον με τον Νομάρχη ο οποίος κάνει τα στραβά μάτια στη βιομηχανία που έχει κλειστή την μονάδα βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων της και αδειάζει το βόθρο της με τα απόβλητα στο ποτάμι.

Ίσα κι όμοια...

Το κακό είναι ότι υποτιθέμενα συνειδητοποιημένοι πολίτες έχουν πέσει βαθειά σ' αυτή τη λούμπα και δεν το 'χουν πάρει χαμπάρι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου