Δευτέρα 16 Απριλίου 2007

Παρασκευή 20 Απριλίου. Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Λάρισα

Είναι πεποίθηση πολλών ότι στην υπόθεση «ρύπανση», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, είμαστε ακόμα στην αρχή. Δυστυχώς, η πραγματικότητα δείχνει να επιβεβαιώνει δραματικά αυτή την πεποίθηση. Η, παρά την σχεδόν καθολική αντίθεση των πολιτών και των φορέων της περιοχής, χορήγηση δεύτερης άδειας χρήσης στερεού καυσίμου από βιομηχανική μονάδα που μάλιστα και αυτή λειτουργεί στα όρια της πόλης, δεν προοιωνίζει τίποτα καλό.

Πέρα από τις εύλογες απορίες που γεννιούνται στο μυαλό μας, πως δηλαδή η ίδια υπηρεσία του ίδιου Υπουργείου μέσα σε διάστημα μικρότερο του έτους την μία φορά απορρίπτει το αίτημα εταιρείας να χρησιμοποιήσει πετ-κοκ ως καύσιμο με την αιτιολογία της αυξημένης ρυπογόνου δράσης του και την δεύτερη το επιτρέπει, αυτό που έχει κυρίαρχη σημασία είναι η ευκολία με την οποία δύο κορυφαίοι Θεσσαλοί υπουργοί συνυπογράφουν αποφάσεις οι οποίες είναι επιστημονικά διάτρητες, περιβαλλοντικά εγκληματικές και πολιτικά απαράδεκτες. Είναι η προκλητική αδιαφορία ολόκληρης της κυβέρνησης για την άποψη του συνόλου σχεδόν των φορέων του νομού.

Απέναντι στα γεγονότα, κανείς πια στον Νομό δεν μπορεί να υποδυθεί τον Πόντιο Πιλάτο και να νίπτει τας χείρας του. Κανείς δεν μπορεί να μένει με σταυρωμένα τα χέρια ούτε να αρκείται σε ψηφίσματα. Μια τέτοια στάση δηλώνει τουλάχιστον συνενοχή. Οι πολίτες περιμένουν, τουλάχιστον από τους τοπικούς άρχοντες που πρόσφατα μάλιστα πήραν τη λαϊκή εντολή να μας εκπροσωπήσουν, να αναλάβουν δράση. Ο ρόλος τους δεν είναι αυτός του διεκπεραιωτή των υπουργικών αποφάσεων. Η περιβαλλοντική τους ευαισθησία δεν μπορεί να εξαντλείται σε προεκλογικά ευχολόγια και σε μετεκλογικά ψηφίσματα πομφόλυγες. Απαιτείται η συστράτευση όλων σε μια συντονισμένη προσπάθεια που θα έχει έναν και μοναδικό στόχο: την ανάκληση των αποφάσεων των δύο υπουργών και την παύση της χρήσης του πετ-κοκ ως καυσίμου τώρα. Σ' αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμμετέχουν όλοι: βουλευτές, νομάρχης, δήμαρχοι, φορείς και να συμμετέχουν ενεργά. Να κατεβούν στο δρόμο, να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν όπως το έκαναν πολλές φορές στο παρελθόν και για λιγότερο σημαντικές αιτίες. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι τα «μπαλκόνια» και οι «πλατείες» δεν είναι μόνο για να εισπράττουν προεκλογικά χειροκροτήματα ούτε για να διοργανώνουν πρωτοχρονιάτικες φιέστες. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν τους θέλουμε να λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας αλλά τους ψηφίζουμε για να παλεύουν για τα συμφέροντά μας. Το πρόβλημα είναι εδώ, είναι τώρα και είναι σοβαρό. Οι ίδιοι, που θα είναι όταν οι πολίτες της πόλης θα είναι στο δρόμο;

Ας καταλάβουμε όλοι ότι κανείς υπουργός δεν θα νοιαστεί για μας αν εμείς δεν νοιαστούμε πρώτοι για το σπίτι μας. Ας καταλάβουμε όλοι ότι το πρόβλημα της ρύπανσης επηρεάζει εμάς και τα παιδιά μας και όχι τους εν Αθήναις διαβιούντες υπουργούς. Ας καταλάβουμε όλοι ότι αν δεν πιέσουμε τώρα για άμεση λύση, αργότερα θα αναλύουμε στατιστικές. Στατιστικές ασθενειών και θανάτων. Αργότερα, θα διοργανώνουμε ημερίδες αποτίμησης της βλακείας μας.

Αν αγαπάμε τον τόπο μας, αν αγαπάμε τα παιδιά μας, δεν θα πρέπει να λείψει κανείς από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της καύσης του πετ-κοκ. Γιατί, αν δεν παλέψουμε εμείς, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας.



Σημείωση: Το παραπάνω άρθρο - πρόσκληση δημοσιεύθηκε την Κυριακή 15/4 στην εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου