Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Γιέτεμπόρι μια ιστορική πόλη του βορρά



Είναι όμορφη πόλη το Γκέτεμποργκ (Γιετεμπόρι όπως οι ίδιοι αποκαλούν την πόλη τους ή Γκόθενμπέργκ όπως θα προτιμούσαν να τους αποκαλούν οι ξένοι). Όμορφη με πολλά δέντρα, μεγάλα λιβάδια και πάμπολλες λίμνες, ποτάμια, ρυάκια. Η παρουσία νερού είναι εμφανέστατη τόσο από τις επιφανειακές φυσικές υδατοσυλλογές όσο και από την υπερβάλουσα βλάστηση που χρωστά την ύπαρξή της στα μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων και στο Ρεύμα του Κόλπου που κάνει το κλίμα ηπιότερο.
Χτισμένη στις εκβολές του ποταμού Gota, η πόλη είναι γεμάτη όμορφα κτίρια, μεγάλους δρόμους, κήπους, δέντρα, κανάλια. Χωρίς την αυστηρότητα που αποπνέει η Γερμανία, η πόλη είναι καθαρή και τακτοποιημένη. Πέρασα μέσα από βιομηχανική περιοχή και ειλικρινά θα ήταν ένα μέρος επιλογής για να μείνω. Αταξία συνάντησα μόνο σε βόρειες συνοικίες όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μετανάστες.
Οι άνθρωποι αποπνέουν κάτι από την ανεμελιά των χίπυς της δεκαετίας του εξήντα, ιδιαίτερα στο ντύσιμο αλλά και στην συμπεριφορά. Μοιάζουν ανοιχτόκαρδοι, γελαστοί, εγκάρδιοι αν και δεν είχα (δεν χρειάστηκε και – κακώς – δεν το επεδίωξα) ιδιαίτερες επαφές μαζί τους. Από την άλλη τα προβλήματα με το αλκοόλ είναι έντονα και ορατά. Δεν έχω συναντήσει τόσους πολλούς μεθυσμένους γύρω μου από το πρωϊ, εκτός ίσως από την Σόφια της εποχής του ’80.
Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι σε μια μητρόπολη σχεδόν ενός εκατομμυρίου κατοίκων, τα αυτοκίνητα περνούν απαρατήρητα. Οι κυκλοφοριακές συνθήκες θυμίζουν καλοκαιρινές μέρες αργίας στην Ελλάδα στο πάρα πολύ καλύτερό τους: συνεχής ροή αυτοκινήτων. Πιστεύω επίσης ότι στη Σουηδία τα εργοστάσια παραδίδουν τα αυτοκίνητα χωρίς κόρνα, γι’ αυτό δεν άκουσα ποτέ έστω και μια τις 5 μέρες που είμαι εδώ.
Η έλλειψη αυτοκινήτων στους δρόμους ίσως να οφείλεται στο δαιδαλώδες αλλά υπεραρκετό σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς. Λεωφορεία πάνε παντού και είναι πάρα πολλά. Πολύ πυκνό και τεράστιο είναι και το δίκτυο των τραμ με το οποίο διακινούνται πάνω από 300.000 επιβάτες ημερησίως.
Κάτι που δεν ήξερα, το Γιέτεμπόρι είναι φοιτητούπολη. Σχεδόν ολόκληρο το κέντρο φιλοξενεί μέσα σε ένα τεράστιο πάρκο δεκάδες κτίρια πανεπιστημιακών σχολών. Αυτό και το γεγονός της εξυπηρέτησης των βιομηχανικών μονάδων που είναι εγκαταστημένες στην περιοχή κάνουν την πόλη κοσμοπολίτικο κέντρο όπου μπορείς να βρεις εστιατόρια με φαγητό από όλες τις γωνιές της γης!
Τα αγαθά και οι υπηρεσίες στο Γκέτεμποργκ είναι ονομαστικά ακριβότερα από την Ελλάδα άλλα αν γίνει αναγωγή στη μέση μισθοδοσία νομίζω ότι δεν θα βρούμε σημαντικές διαφορές. Ένα παράδειγμα εδώ για να δειχθεί ότι δεν υπάρχει παράδεισος: για την ίδια διαδρομή, την ίδια ώρα της ημέρας  και τις ίδιες αποσκευές, πλήρωσα την μια μέρα 619 Κορώνες ταξί και μετά από 2 μέρες 180!!! Ταρίφες υπάρχουν παντού λοιπόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου