Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Πέλετ: θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά;


Το πέλετ ως επένδυση

Α. Γιατί έχει αγοραστικό κοινό;
·        Καλύπτει μια βασική ανάγκη, αυτή της οικιακής θέρμανσης.
·      Η τιμή του είναι άκρως ανταγωνιστική, συγκρινόμενη με τους κυρίαρχους της αγοράς (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).
·       Το κόστος αρχικής εγκατάστασης, όταν μιλάμε για σύστημα κεντρικής θέρμανσης, είναι στο ίδιο ύψος με τις ομοειδείς μεθόδους.
Β. Τι θα φρενάρει την διείσδυση στην αγορά;
·        Πρωτίστως το κόστος εγκατάστασης. 
·       Δευτερευόντως η έλλειψη εμπιστοσύνης στη επάρκεια της αγοράς και στην διατήρηση της χαμηλής τιμής του προϊόντος.
·        Τρίτο, η ελλιπής κοινή γνώση σχετικά με το προιόν.
Γ.  Τι μπορεί να γίνει;
Αυτό που ενδιαφέρει είναι να μειωθούν οι αντιστάσεις της αγοράς στην προσπάθεια πώλησης του προϊόντος. Πρέπει να πεισθεί ο πελάτης ότι θα βρίσκει πάντα και παντού τις ποσότητες που χρειάζεται, στις ίδιες ανταγωνιστικές τιμές και πρέπει να του παρασχεθεί με ειλικρίνεια κάθε πληροφορία που θα ζητήσει ή που θα κριθεί ότι πρέπει να του δοθεί σχετικά με το προϊόν και την αγορά.
Δ. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του πέλετ;
·         Τιμή:  το μισό του ισοδύναμου πετρελαίου
·         Οικογενειακή οικονομία:  πάνω από 1.000 € το χρόνο
·         Εθνική οικονομία: εξοικονόμηση συναλλάγματος
·         Οικολογία: ανανεώσιμη πηγή ενέργειας
·         Περιβάλλον : λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Ε.  Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
·         Απαιτείται αλλαγή καυστήρα - λέβητα
·         Προβληματική η προμήθεια - διανομή
·         Προβληματική αποθήκευση
·         Προβληματική η τροφοδοσία του καυστήρα
·         Έλεγχος ποιότητας καυσίμου
·         Παραγωγή και διάθεση στάχτης
·         Καυσαέρια

Μια σοβαρή επιχειρηματική πρόταση πρέπει να δίνει απάντηση ή να αφαιρεί από τον πίνακα ένα – ένα τα παραπάνω μειονεκτήματα.
Εκτός ίσως από το 1ο, όλα τα υπόλοιπα είναι απλά προκλήσεις.

Ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο

1.       Εγκατάσταση μικρών  μονάδων παραγωγής μέχρι 10.000 τόνων πέλετ ετησίως για κάθε περιοχή με πληθυσμό 40.000 έως 50.000 κατοίκους. Η κάθε μονάδα μπορεί να εξυπηρετήσει έως 2.000 νοικοκυριά ή περί τις 6.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι επιδιώκεται μερίδιο κατά μέγιστο 15% της αγοράς καυσίμων ανά περιοχή.  Δεν είναι ανέφικτος ένας στόχος δημιουργίας 30 μονάδων σε βάθος δεκαετίας.
2.      Επιδίωξη είναι η δημιουργία 8 έως 11 θέσεων εργασίας ανά μονάδα, οι οποίες θα καλυφθούν με προσλήψεις και μερικές θέσεις με αυτοαπασχόληση των μετόχων. Η εταιρεία θα ακολουθεί τέτοια πολιτική ώστε ο εργαζόμενος να είναι ταυτόχρονα πολλαπλασιαστής – πωλητής.
3.       Η κάθε εγκατάσταση χρησιμοποιεί κυρίως τοπικές πρώτες ύλες, εφόσον αυτές είναι σύμφωνες με συγκεκριμένα κριτήρια. Στόχος είναι η δημιουργία τοπικών οικονομιών κλίμακας που συντηρούνται και ενισχύονται από την λειτουργία της εταιρείας.  Η εταιρεία εξασφαλίζει σταθερό αγροτικό εισόδημα  σε κάθε προμηθευτή της συνάπτοντας 3ετή συμβόλαια μαζί του. Ενδεικτικά, σε περιοχές προωθεί την καλλιέργεια αγριοαγκινάρας ενώ σε άλλες συλλέγει τις βαμβακιές και σε τρίτες τα κλαδέματα των δέντρων.
4.    Προφανώς, όλες οι μονάδες έχουν κοινή εταιρική εικόνα και ενιαία πολιτική σε πανελλαδική κλίμακα.  Η εταιρεία πρωτοστατεί στη δημιουργία ελληνικού επιμελητηρίου βιομάζας. Μέχρι τότε πιστοποιεί η ίδια τα προϊόντα της και χτίζει την αξιοπιστία της με υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες. Η εταιρεία δημιουργεί κέντρο έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών στο χώρο της ενέργειας και των καυσίμων.
5.    Κάθε μονάδα δημιουργεί το δικό της δίκτυο διανομής πέλετ  για την περιοχή δραστηριοποίησής της. Η μονάδα διανέμει κατ’ οίκον το πέλετ στην ποσότητα που συμφωνήθηκε με τον πελάτη. Το γεγονός αυτό τη διαφοροποιεί  με τον όποιο ανταγωνισμό. Η εταιρεία επιδιώκει να συνάπτει τριετή ή πενταετή συμβόλαια αποκλειστικής προμήθειας και σταθερής τιμής με κάθε πελάτη. Η λιανική τιμή καθορίζεται σε …. €/tn και θα είναι σταθερή για την επόμενη τριετία. 
6.  Η εταιρεία συντηρεί τους καυστήρες των πελατών της σε τιμές κατά 40% τουλάχιστον χαμηλότερες από τις ισχύουσες στην αγορά. Για την συντήρηση χρησιμοποιεί εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους από την ίδια συντηρητές οι οποίοι εγγυώνται εγγράφως την εργασία τους και λογοδοτούν σε αυτή. Η εταιρεία διαθέτει στην αγορά αυτόματους σύγχρονους καυστήρες υψηλής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.
7.       Η εταιρεία κατασκευάζει και διαθέτει υψηλής ποιότητας, αντοχής και ασφάλειας συστήματα αποθήκευσης βιομάζας και τροφοδοσίας του καυστήρα τα οποία προστατεύουν το υλικό από σκόνη, υγρασία, μηχανική τριβή. Τα συστήματα αυτά διαθέτει στην Ελληνική και όχι μόνο αγορά σε πραγματικά  προσιτές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου