Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τεχνοκρατικά λαχανάκια Βρυξελλών


 Jordan Rodgers; Pen and Ink, 2011, Drawing  Stockholm, Sweden 

Δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι μόνο μια κυβέρνηση τεχνοκρατών μπορεί να δώσει λύση στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα. Μάλιστα, λένε, ότι αυτή η κυβέρνηση, καθώς δεν θα υπολογίζει ο λεγόμενο «πολιτικό κόστος», θα μπορέσει να πάρει όλες εκείνες τις αποφάσεις που οι «απλές» κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να πάρουν μέχρι σήμερα. Είναι όμως έτσι; Προσωπικά έχω μια απέχθεια στις αποκλειστικές λύσεις και στις θαυματουργές θεωρίες. Στις λύσεις «ή εμείς ή το χάος» και στις απόψεις του είδους «μπορείς να ζήσεις αιώνια τρεφόμενος με λαχανάκια βρυξελλών».
Πάρε για παράδειγμα έναν πολιτικό μηχανικό και βάλ’ τον υπουργό υποδομών. Το κριτήριό του για να φτιάξει έναν δρόμο θα είναι μόνο αν μπορεί να τον κάνει και πως. Μπορεί όμως να παρθεί μια απόφαση με μόνο αυτά τα κριτήρια; Δεν θα πρέπει να γνωρίζουμε το κόστος κατασκευής; Και όχι μόνο αυτό αλλά τα έσοδά μας ως χώρα, τις δαπάνες μας, την δυνατότητά μας να χρηματοδοτήσουμε το έργο; Άρα θα πρέπει ο τεχνοκράτης πολιτικός μηχανικός να ρωτήσει και τουλάχιστον δύο οικονομολόγους.  Ο δρόμος όμως μπορεί να περνά μέσα από υδροβιότοπους, περιοχές ιδιαίτερου κάλους ή να ενοχλεί τις μετακινήσεις της αλεπούς. Οπότε θα πρέπει να ερωτηθεί ένας βιολόγος, ένας δασολόγος σίγουρα ένας χωροτάκτης και πιθανά κάποιος περιβαλλοντολόγος. Τις αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται ή δεν διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος, ποιος θα τις χειριστεί; Ποιος θα αναλύσει οικονομικά το έργο, ποιος θα καθορίσει το ύψος των διοδίων, ποιος θα αποφασίσει αν θα υπάρχουν διόδια, ποιος θα συνυπολογίσει τον κυκλοφοριακό φόρτο, τις θέσεις εργασίας, το κόστος συντήρησης, τις μεταβολές στις συνήθειες των περιοίκων, τις επιδράσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, στο είδος των καλλιεργειών, τις αλλαγές στις χρήσεις γης; Τελικά, ποιος θα ζυγίσει όλα αυτά και θα πάρει τις σωστές κάθε φορά αποφάσεις; Ο πολιτικός μηχανικός; Δεν θα μπορούσε να τις έχει πάρει ο οικονομολόγος;
Ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί σε όσα υποστηρίζουμε. Ναι, ο κάθε πολιτικός οφείλει να λαμβάνει σοβαρότατα υπόψη τις απόψεις και τις εισηγήσεις των ειδημόνων, των τεχνοκρατών. Αλλά πολιτικός είναι αυτός που μπορεί να συνθέτει απόψεις και να παίρνει την σωστή απόφαση για κάθε θέμα.
Γι’ αυτό, κύριοι και κυρίες, το πιθανότερο είναι να είναι λάθος οι πολιτικοί που επιλέγετε να μας κυβερνήσουν και όχι οι πολιτικοί γενικώς ή η πολιτική ειδικώς.
Υ.Γ. Κρίνοντας από το επίπεδο των τεχνοκρατών που κυκλοφορούν στην πιάτσα, προτιμώ να ρισκάρω με τους πολιτικούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου