Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η ανάπτυξη είναι και δική μας ευθύνη


Θέλετε ανάπτυξη και περιμένετε να σας την φέρει η όποια κυβέρνηση στο πιάτο;  Μάλλον δεν ξέρετε τι σημαίνει ανάπτυξη. Η ανάπτυξη μπορεί να ειναι ένα άθροισμα πολλών μικρών πραγμάτων. Πολλών μικρών πραγμάτων που μπορεί να ξεκινήσει να κάνει σήμερα κιόλας ο καθένας από εμάς μέσα σ’ αυτόν τον χώρο. 
Με το να αυξήσει την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων, ας πούμε. Ή με την πληροφόρηση του εμπόρου ότι δεν ψωνίζει το τάδε είδος επειδή ειναι και ακριβό και εισαγόμενο.
Η ανάπτυξη έχει να κάνει με ιδέες που γίνονται πράξη. Όπως η υπόσχεση όλων ότι δεν θα μείνει λεμόνι αμάζευτο πάνω σε κανένα δέντρο στην Ελλάδα και ότι οι εισαγωγές από την Αργεντινή ή την Τουρκία θα περιοριστούν στο ελάχιστο.
Πως θα γίνει αυτό; Ας βγάλουν, για παράδειγμα, οι φίλοι που διευθύνουν τα ΚΕΘΕΑ τους μαθητές τους στα χωράφια, ύστερα από συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες των περιοβολιών, ας τα μαζέψουν σε λογικές τιμές και ας τα μεταπουλήσουν σε εμπόρους. Τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης θα ειναι πολλαπλά.
Η πολιτεία μπορεί να συνδράμει μόνο μέσα από διευκολύνσεις φορολογικές, από εξορθολογισμό και απλοποίηση διαδικασιών, μέσα από την υιοθέτηση κοινών για όλους κανόνων ή μέσα από την διαμόρφωση ενός κλίματος όπου ο επιχειρηματίας μπορέι να προγραμματίσει τις κινήσεις του σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους.
Η αυτοδιοίκηση μπορεί να συνδράμει αναλαμβάνοντας η ίδια την διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων που γίνονται στα όρια ευθύνης της!
Η ανάπτυξη δεν ειναι δουλειά του Χρυσοχοϊδη, της Κατσέλη, του Παπακωνσταντίνου. Είναι θέμα αλλαγής της στάσης όλων μας απέναντι στα πράγματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου