Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ο Γ.Ο.Ε.Β. χτενίζεται


Κάποια στιγμή, στα μέσα του Απριλίου φτάνει στα γραφεία του Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε .Θεσσαλίας, έγγραφο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  με το οποίο για πρώτη φορά ο Οργανισμός αυτός (καθώς και όλοι οι ΟΕΒ) εκδίδουν άδειες χρήσης νερού για άρδευση.

Η ρύθμιση αυτή έλυνε τα χέρια των ΟΕΒ αλλά και των περιφερειακών υπηρεσιών, καθώς για πρώτη φορά μπορούσε να απαιτηθεί από τους αγρότες η εφαρμογή απλών κανόνων ορθής χρήσης του νερού. Θα μπορούσε – π.χ. να ζητηθεί η απαγόρευση χρήσης μεθόδων άρδευσης όπως η κατάκλιση (ναι, υπάρχει) σε βαμβάκι, η ο «πύραυλος». Θα μπορούσε να επιβληθεί η ταυτόχρονη άρδευση ή η άρδευση ικανής έκτασης ώστε να μη χάνεται νερό στα δίκτυα αποστράγγισης κ.λ.π.

Δινόταν στην ουσία πρώτη φορά η δυνατότητα να μπει έστω και έμμεσα μια τάξη στην απίστευτη σπατάλη νερού στη Θεσσαλία και όχι μόνο

Τι έγινε από τα παραπάνω: ΤΙΠΟΤΑ.

Η ασκούσα χρέη διευθυντή στον ΓΟΕΒ υπογράφει τις άδειες με μόνο κριτήριο την εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων των αρδευτών. Παρά την από 26/4 διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ σύμφωνα με την οποία:

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει αποκλειστικά και μόνο περιβαλλοντικό και όχι οικονομικό-εισπρακτικό χαρακτήρα. Η υποχρέωση ανήκει στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης και αφορά στους γεωργούς και τις ενισχύσεις που λαμβάνουν. Από εφέτος πρέπει οι γεωργοί να τεκμηριώνουν ότι έχουν έγκριση χρήσης αρδευτικού νερού και όχι ότι έχουν εξοφλήσει τον ΟΕΒ στον οποίο ανήκουν.»

Μάλιστα, κυκλοφορεί ότι η περί ης ο λόγος κυρία, ετοιμάζετε να αποστείλει ταχυδρομικά άδειες σε όλους όσους είναι οικονομικά ενήμεροι.

Γι’ αυτό λέω και επαναλαμβάνω: τις καλύτερες αποφάσεις μπορεί να τις χαντακώσει ο οποιοσδήποτε τρίτης κατηγορίας υπάλληλος , εφόσον δεν ελέγχεται για τις πράξεις (ή μη πράξεις) του.

1 σχόλιο:

  1. ...οποτεδήποτε επιδιώκεται ορθή χρήση για οτιδήποτε στην Ελλάδα, είναι καταδικασμένο να περνάει μέσω Σκύλας και Χάρυβδης, και αν τα καταφέρει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή