Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Ελληνικό Ποιοτικό Φτηνό ΙΙ


Στις τρείς μέρες που πέρασαν από τη στιγμή που σκεφτήκαμε και ξεκινήσαμε την υλοποίηση της σκέψης για φθηνά, Ελληνικά, ποιοτικά προϊόντα, οι ιδέες που έχουν κατατεθεί δημόσια ή κατ' ιδίαν ήταν πάμπολλες.

Το ίδιο πολλές ήταν και οι αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος. Προσωπικά μ' αρέσει να παλεύω “χαμένες υποθέσεις”. Καλώ φίλους μου να σκεφτούν πόσες τέτοιες κερδίσαμε χάρη στην επιμονή μας στα χρόνια που παλεύουμε είτε μέσα από τους “Πολίτες σε Δράση” είτε πριν τη δημιουργία τους. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να μας γεμίζει δύναμη και αποφασιστικότητα.

Απόψε, στις 8:30 στο ξενοδοχείο Διόνυσος στη Λάρισα, θα μαζευτούμε να συζητήσουμε πως θα κάνουμε πράξη την ωραία μας σκέψη. Θα αποφασίσουμε τα πρώτα μας βήματα και το πρώτο πλαίσιο. Η διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού θα καθορίσει τόσο την ταχύτητα όσο και την έκταση των παρεμβάσεών μας. Με απλά λόγια, αν είμαστε πολλοί όσοι θα εμπλακούμε ενεργά στο εγχείρημα τότε τόσο περισσότερα, πιό γρήγορα και πιό αποτελεσματικά θα κάνουμε.

Η δική μου εισήγηση θα περιλαμβάνει τρεις άξονες και τρεις πρώτες δράσεις:


  1. Τιμές παραγωγής. Επαφή με βιομηχανίες και διατύπωση αιτήματος μείωσης τιμών. Όχι, έκπτωση, όχι προσφορά αλλά ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ. Την εφαρμογή της μείωσης θα την παρακολουθήσουμε από το εργοστάσιο ως τα ράφια των καταστημάτων. Η επαφή να γίνεται ανά ομάδα προϊόντων. Σκέψη μου, η πρώτη επαφή να γίνει με τον Κίκιζα. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ας επιλέξουν όποια μονάδα παραγωγής είναι βολική.

  2. Τιμές στο ράφι. Επαφή με μη αμιγώς ελληνικές αλυσίδες supermarkets (π.χ. Lidle, Carrefour, DIA, Aldi). Ζητάμε: α) μείωση τιμών τουλάχιστον στα επίπεδα των τιμών στις χώρες προέλευσης. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πανάκριβη. β) Αύξηση του ποσοστού των ελληνικών προϊόντων στην γκάμα τους και γ) Προώθηση τοπικών προϊόντων ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το υποκατάστημα.

  3. Κοινωνικό Εμπόριο: Εύρεση τρόπων προώθησης μικρών παραγωγών κυρίως βιολογικών προϊόντων ή προϊόντων καλής πρακτικής. Στόχος να φτάσει το ποιοτικό προϊόν από μικροκαλλιεργητές, οικιακές παραγωγές ή οικοτεχνίες στα χέρια του καθενός σε καλή τιμή.
Μακροχρόνιος αλλά πάντα υπαρκτός ο στόχος της διαμόρφωσης καταναλωτικής συνείδησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως οργανώσουμε μια ανοιχτή εκδήλωση.

Είμαι βέβαιος ότι αν το θελήσουμε κι αν είμαστε πολλοί, θα πετύχουμε. Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις. Επιθυμούμε το διάλογο για βελτίωση αυτών ή ανάδειξη νέων προτάσεων!

2 σχόλια:

  1. είδικά το τρίτο ήταν κι εμένα στις ιδέες μου.. :):)
    πως πάει το θέμα; τι έγινε στη συνάντηση; :):)
    το ξέχασα μερικές μέρες.. ευτυχώς σε είδα σε σχόλιο στο φατσαμπούκι στο παράξενο δεμόνιο.. :):)
    μακάρι να κινηθεί κάτι :):)
    την καλησπέρα μου :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Παντελή Μπράβο για τις ιδέες και την κινητοποίηση. Καιρός να πιάσουμε το νήμα από την αρχή και να προσπαθήσουμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι μέσα από κοινούς αγώνες .Παραιτηθήκαμε καιρό τώρα από πολλά και κυρίως από την αναζήτηση ριζικών αλλαγών από άνθρωπο σε άνθρωπο .Αφεθήκαμε στο ευτελές ανεχόμενοι την συνεχή υποβάθμιση σε κάθε μορφή της ζωής μας . Καιρός να αναζητήσουμε και να διεκδικήσουμε την ομορφιά και την ποιότητα σε όλα τα επίπεδα ζωής .Μικροί παραγωγοί , οικοτεχνίες , βιολογικά ελληνικά προϊοντα , αναβίωση και υποστήριξη παραδοσιακών επαγγελμάτων, έλεγχο σε κάθε τι που αγοράζουμε και τρώμε μπορεί να είναι μια καλή αρχή να επιβάλλουμε με ήπιο τρόπο μια καλύερη εικόνα της χώρας μας σε μας τους ίδιους κατ΄ αρχήν που ζούμε εδώ και μετά σε όλους εκεί έξω . Είμαι μαζί σας σε ότι χρειαστεί να βοηθήσω ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή