Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Μέρα νίκης για το περιβαλλοντικό κίνημα της Λάρισας. ΠΕΤ ΚΟΚ ΤΕΛΟΣ. Update


Από το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”
Νέα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση του πετ-κοκ δημιουργεί η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη να απαγορέψει τη χρήση πετ-κοκ από όλες τις κεραμοβιομηχανίες της χώρας.
Η απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από την κ. Μπιρμπίλη και προωθηθεί για συνυπογραφή στη (συναρμόδια) υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκα Κατσέλη, μετά την υπογραφή της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως.
Την υπογραφή της εν λόγω απόφασης αποκάλυψε χθες η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής μετά από παρέμβαση του Λαρισαίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Έξαρχου (το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η πράσινη δόμηση).
Η κ. Καραβασίλη άφησε μάλιστα σαφέστατα να εννοηθεί ότι η απόφαση της κ. Μπιρμπίλη «είναι ειλημμένη» και «δεν πρόκειται να αλλάξει». 
 
Αγώνες έξι τουλάχιστον ετών δικαιώνονται με την απόφαση αυτή. Ξενύχτια, ομιλίες, συγκεντρώσεις, ενστάσεις, διώξεις, συκοφαντίες, αγώνες και αγωνίες, εντάσεις όλα είναι πια παρελθόν. Ζήση, Νίνα, Χρήστο, Μπάμπη, Γιώργο, Νίκο, Βασίλη, Στέφανε, Ντίνο, Δημήτρη, κυρ – Παύλο, Νίκο (ξανά) και όλοι εσείς που παλέψατε γι' αυτό, σας ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές που έζησα μαζί σας και επιτρέψτε μου να μοιραστούμε τη χαρά.
Νοιώθω υποχρέωση να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, εκ μέρους ελπίζω όλης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, η προσωπική εμπλοκή της οποίας υπήρξε καταλυτική στην λήψη της απόφασης: Μαργαρίτα μου, Μαργαρίτα όλων όσων παλεύουν για ένα καλύτερο περιβάλλον, σ' ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς.

Ενημέρωση 11/3/2010  Είναι πλέον γεγονός! Η Κοινή Υπουργική Απόφαση κατάργησης του πετ-κοκ στις κεραμοβιομηχανίες φέρει τις υπογραφές ΚΑΙ των δύο συναρμόδιων Υπουργων - της κυρίας Μπιρμπίλη και της κυρίας Κατσέλη. Οι παλιές χαριστικές και οικοκτόνες ρυθμίσεις των κυρίων Σουφλιά και Σιούφα (τι ειρωνία, αμφότεροι Θεσσαλοί) βρίσκουν τη θέση που τους αρμόζει: στα σκουπίδια της ιστορίας. 

7 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=52Q74BCkeDY


    αυτό έχει καλύτερο ήχο!

    και δες κι αυτό...

    για την Μαργαρίτα ΜΑΣ

    http://environmentfood.blogspot.com/2009/11/margarita-knife.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://environmentfood.blogspot.com/2010/03/blog-post_7766.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και οι τσιμεντοβιομηχανίες θα συνεχίσουν;
    Το Αλιβέρι θα το καίει για 7 χρόνια ακόμη;
    Λαμπρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις δίκιο. Τα τσιμεντάδικα ΚΑΙ τα ασβεστοκάμινα είναι οι μεγαλύτεροι "καταναλωτές" pet-coke και δυστυχώς θα εξακολουθήσουν να το καίνε. Όσο επικεντρωνόμαστε στις συνέπειες από το περιεχόμενο θείο στο pet-coke και όχι στα εισπνευσιμα σωματίδια, ο αγώνας για πλήρη κατάργησή του θα είναι δύσκολος.

    Μια παρένθεση που κάποιοι ίσως καταλάβουν: Χρειάζεται ευελιξία στο περιβαλλοντικό κίνημα. Η εμμονή στα αέρια του θερμοκηπίου και στην επερχόμενη (ή μη) κλιματική αλλαγή, εντυπωσιάζει μεν αλλά μπορεί να αποδειχτεί η μεγαλύτερη παγίδα. Κλείνω την παρένθεση.

    Έχω πει (και προτείνει) από καιρό ότι αν νομοθετηθεί η αποθείωση του πετ-κοκ σε επίπεδα έως 2% ή και χαμηλότερα, θα οδηγηθούμε στην εκ των παργμάτων κατάργησή του. Το ίδιο αν χαρακτηριστεί καύσιμο και φορολογηθεί ως τέτοιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παντελή μιλάς για παγίδα; Δες εδώ τι ετοιμάζουν για τα δάση http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2010/03/blog-post_8089.html. Όπως συνοψίζει ο ευρωβουλευτής μας "Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να αντικαταστήσουμε μερικά από τα κυρίαρχα είδη δέντρων στα δάση μας με άλλα τοπικά είδη που αντέχουν καλύτερα στις νέες συνθήκες."

    Ένα λέω μπροστά είναι τα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο χλίκας τους συμβουλεύει;;; Ε Λ Ε Ο Σ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή