Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Μύθος περί απλότητος και απλοϊκότητος


Έδωσε κάποτε εντολή ο βασιλιάς στο βασίλειο της Βόρειας Άνω Περαχώρας, η οποία εκτείνεται στις απέραντες εκτάσεις δυτικά της ανατολής, να γίνει απογραφή των υπηκόων του ώστε να ξέρει πόσους διοικεί.
                Οι καγκελάριοι, οι υπουργοί οι γραμματείς και οι χορηγοί του βασιλείου συγκεντρώθηκαν  ώστε ν’ αποφασίσουν πως θα μετρήσουν τους υπηκόους.  Οχτώ φεγγάρια συζητούσαν για το πώς θα έπρεπε να συζητήσουν το θέμα ώστε να αποφασίσουν πως θα μετρηθούν και πως θα μετρήσουν. Δεκάξι φεγγάρια συζητούσαν πότε θα ξεκινήσουν το μέτρημα κι άλλα τόσα από πού. Πέρασαν 48 φεγγάρια πριν αποφασίσουν ποιοι θα κάνουν το μέτρημα κι άλλα 12 να αντικαταστήσουν τους καταμετρητές που είχαν στο μεταξύ πεθάνει.
                Κάποια στιγμή ξεκίνησαν.  Ένας μετρούσε στα βόρεια άλλος στα νότια, τρίτος στα ανατολικά και τέταρτος στα ανατολικά, και πέμπτος και έκτος επειδή εκεί είχε καλό κρασί και όμορφες γυναίκες. Κανείς δεν μετρούσε στα δυτικά. Ο ένας καταμετρούσε όλους, ο δεύτερος δεν μετρούσε τους Γιώργηδες και κάποιος άλλος όσους κατάγοντας από το βορρά. Ευτυχώς, ο τελευταίος ήταν στο νότο.  Πέρασαν χρόνια κι  καταμέτρηση τελειωμό δεν είχε. Κόσμος πέθαινε, άλλος γεννιόταν. Κάποιοι μετανάστευαν. Λίγοι επέστρεφαν ενώ ξένοι έρχονταν να μείνουν μόνιμα ή προσωρινά. Όταν ο βασιλιάς ζήτησε να μάθει την πρόοδο της καταμέτρησης, την πρώτη φορά του είπαν πως όλα πάνε καλά. Τη δεύτερη έφτιαξαν μιαν επιτροπή η οποία θα εξέταζε την πρόοδο της καταμέτρησης. Σήμερα υπάρχει επιτροπή η οποία εξετάζει γιατί η ομάδα που συστήθηκε να αναζητήσει τους καταμετρητές έχει 60 φεγγάρια να δώσει σημάδια ζωής.
                …………..
Στο βασίλειο της Βόρειας Άνω Περαχώρας, η οποία εκτείνεται στις απέραντες εκτάσεις δυτικά της ανατολής, έχουν περάσει δεκάδες φεγγάρια, πόσα ακριβώς κανείς δεν θυμάται, από τότε που κάποιος βασιλιάς έδωσε την εντολή της καταμέτρησης. Ποιος βασιλιάς, κανείς δεν το ξέρει. Ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι ίσως όλο το αραπάνω να αποτελεί μύθο ή κατάλοιπο παλαιών λαϊκών δοξασιών. Στο βασίλειο της Βόρειας Άνω Περαχώρας, η οποία εκτείνεται στις απέραντες εκτάσεις δυτικά της ανατολής, το πλέον κοινό επώνυμο είναι Καταμετρητής. Το βασίλειο της Βόρειας Άνω Περαχώρας, η οποία εκτείνεται στις απέραντες εκτάσεις δυτικά της ανατολής, είναι απέραντο και το κατοικούν αμέτρητοι άνθρωποι. Πόσοι, κανείς δεν γνωρίζει. 
Το παραμύθι αυτό, πολύ κοντά σε πολλές πραγματικότητες, είναι εισαγωγή σε άλλους, σύγχρονους μύθους που θα αναλύσουμε στην πορεία. Καλή χρονιά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου