Τετάρτη, 16 Μαΐου 2007

Πολιτιστικά παρατράγουδα

Ανταπόκριση από Αθήνα.
Από την Κυριακή στον τόπο που μεγάλωσα κι έζησα μέχρι τα τριάντα μου. Παρέες με παιδικούς φίλους, έξοδοι σε παλιά στέκια, αναμνήσεις... Όσο κι αν είναι αποκρουστική η Αθήνα με τα τόσα προβλήματά της, ο τόπος που μεγάλωσε κανείς είναι πάντα αγαπημένος. Πάντα. Ίσως γιατί είναι συνδεμένος με την εποχή της αθωότητας, των μεγάλων ερώτων, ίσως γιατί είναι δεμένος με τη νιότη.. Ίσως να είναι απλά ζήτημα νοσταλγίας όταν συνειδητοποιείς ότι τα χρόνια περνάνε...  γρήγορα...
Χτες βράδυ, ύστερα από περιπλανήσεις στις μνήμες, καταλήξαμε μια παρέα τεσσάρων σε ταβερνάκι συνοικιακό, ήσυχο και γουστόζικο για κρασάκι και κουβεντούλα. Όντας όλοι ενεργά πολιτικά όντα, χωρίς να το καταλάβουμε η κουβέντα οδηγήθηκε στα τοπικά πράγματα. Πληροφορήθηκα λοιπόν με έκπληξη ότι αρμόδιος για τα πολιτιστικά στον Δήμο που μεγάλωσα είναι ένας από τους υπεύθυνους των γνωστών εκπομπών της επίσης γνωστής TV περσόνας Ανιτας Πάνια!!
Η αρχική μου έκπληξη έγινε μεγαλύτερη - και περισσότερο οδυνηρή - όταν στις ενστάσεις μου, σχεδόν σύσσωμη η παρέα αντέδρασε με επιχειρήματα.
Δεν ξέρω αν εγώ είμαι απολίθωμα μιας κοινωνίας που αλλάζει και αδυνατώ (αρνούμαι!) να την παρακολουθήσω. Δεν ξέρω αν όλοι έχουν δίκιο κι εγώ άδικο (δεν μ' ενδιαφέρει!). Δεν είχα ποτέ τη φιλοδοξία να γίνω μέρος του συνόλου, να ενταχθώ στο ρεύμα, να ενσωματωθώ στην καθημερινότητα της μάζας. Εγώ θα εξακολουθήσω να αντιμάχομαι λογικές που μου είναι ξένες προς το χαρακτήρα μου και που θεωρώ εκφυλιστικές και καταστροφικές. Για όλους μας και κύρια για τα παιδιά μας..
Εκφυλιστικές λογικές που ορθώνουν στη συζήτηση δύο κύρια επιχειρήματα :
1. Ο εν λόγω κύριος (ο του πολιτισμού) είναι καλό παιδί και η συμμετοχή του στις εκπομπές της κυρίας Πάνια έχει βιοποριστικό χαρακτήρα.
2. Αφού αυτά θέλει ο κόσμος, τι να κάνουμε; Ξέρεις πόσο πουλάει ο Βας Βας Παρασκευάς;
Κι όμως, τα όσα έχει να αντιτάξει κανείς σ' αυτά τα "επιχειρήματα" μοιάζουν τόσο προφανή κι αυτό είναι που με τρομάζει..
Γνώμη μου είναι ότι όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα έχουν υποχρέωση να τιμούν το αξιώμά τους όχι μόνο με τις ιδέες τους αλλά και με τη στάση τους στη ζωή. Αν η κοσμοθεωρία σου δεν στηρίζεται από την ζωή σου, τότε κάτσε σπίτι σου και ...φιλοσόφησέ το. Δεν χωρά η λογική "το πρωϊ καλόγρια το βράδυ πόρνη" στην εξουσία. Πρέπει και να είσαι και να φαίνεσαι τίμιος. Τι πάει να πει "καλό παιδί"; Είναι κριτήριο επιλογής αρμόδιων για οποιοδήποτε θέμα το "καλό παιδί"; 'Ασε, που στα πενηνταφεύγα του πουρόγερος παρά παιδί είναι. Αν είναι "καλό παιδί" να το πει στις προξενήτρες να του βρούν ένα "καλό κορίτσι" κι ας αφήσει τις αρμοδιότητες σε άλλους...
Την καραμέλα "αυτά θέλει ο κόσμος" την πιπιλάνε για χρόνια πολλοί... Έχω την απορία, τόσα χρόνια πως τα καταφέρνουν και δεν την έχουν καταπιεί να τους κάτσει στο λαιμό; Άκου επιχείρημα! Δώσαμε στον νηστικό να φάει και του σερβίραμε σκατά. Του τα πασπαλίσαμε με ρίγανη, τα βάλαμε και σε καλό πιάτο και πέσαμε όλοι από πάνω του κάνοντας του πλύση εγκεφάλου για το πόσο νόστιμα είναι, πόσο θα τον χορτάσουν κλπ κλπ... Κι αφού τον ταϊζουμε χρόνια τώρα σκατά, έχουμε και το επιχείρημα ότι "σκατά του αρέσουν, σκατά τρώει.." Τόσο καλά!  Αμ αν ήταν έτσι, καλόπαιδα, η κοινωνία των ανθρώπων θα γρύλιζε ακόμα και θα περπάταγε με τα τέσσερα... Αλλα φαίνεται ότι σας αρέσει να έχετε τον κόσμο στα τέσσερα.. σαν τα πρόβατα. Δουλεύει για σας και όποτε θέλετε τον πηδάτε κι όλας...
Καλό απομεσήμερο, σε όλα τα καλόπαιδα... Καλή ξεκούραση... και το βράδυ, κερκίδα στο je t' aime και στα παρατράγουδα!
Αααα ρε πολιτισμέ τι μας κάνεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου